Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Podaję przepis na świetną, aczkolwiek dość wysokokaloryczną przekąskę, która może być ciekawą i bardzo smaczną ozdobą stołu z własnymi wyrobami wędliniarskimi.

Rolada serowa BonAira.

Składniki:

- ser żółty 500g
- ser topiony - 200g
- pieczarki - 200g
- wędlina wędzona (szynka, baleron, boczek, wg uznania, oczywiście własnej roboty) - 150g
- masło - 100g
- jajka - 2szt.
- cebula - 1szt (dość duża)
- nać pietruszki - 1 pęczek
- tłuszcz do smażenia
- przyprawy - sól i pieprz wg uznania.
- opcja - płaty łososia wędzonego na zimno

Sposób wykonania:

Dwa litry wody zagotować, zdjąć z ognia, do gorącej wody włożyć ser i odstawić na ok. 45 minut. Czas ten może różnić się w zależności od zastosowanego sera - ser musi być miękki i dać łatwo się formować.

Ilość i rodzaj dostępnych żółtych serów w handlu jest tak duża, że jakiego sera użyje się do produkcji trzeba samemu dobrać eksperymentalnie. Z doświadczenia jednak wiem, że sery z dziurami do wyrobu tej rolady się nie nadają.

My używamy sera Gouda lub Wiejskiego z Ostrowi:



01.jpg.df122a28636b6840c1f60b15c217202a.jpg
 



Przygotowanie farszu:

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu, następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić do odparowania wody. Wędlinę pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i pieczarek i podsmażyć.
Z ugotowanych na twardo i ostudzonych jajek wydobyć żółtka, a białko pokroić w drobną kostkę.
Masło z serem topionym i żółtkami utrzeć na gładką masę.
Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać, a pod koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Proponuję nieco "przesadzić" z przyprawami, gdyż niedoprawiona
rolada, oczywiście w zależności od użytego sera, ma często tendencje do bycia lekko mdłą.

Zwijanie rolady

Miękki ser rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30cmx50cm i gr. do 1cm:



02.jpg.4fcb9f7f3e1a14e57426f69ff9cbc960.jpg




Na rozwałkowany ser równomiernie nałożyć przygotowany farsz:



03.jpg.63d82e862a3933aca6594c9c8f99ddd8.jpg

04.jpg.a91c02fa9fc3f62a25e4e88e7842144a.jpg




Całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku:



05.jpg.b7b98c981ba991c2e365d23ccaa8a765.jpg



Gotową roladę należy przez kilka godzin schłodzić w lodówce.



06.jpg.995c5358b8471a1f96efd34622f62765.jpg


Potrawę można uczynić jeszcze bardziej atrakcyjną, zarówno smakowo jak i wizualnie, poprzez położenie bezpośrednio na rozwałkowany ser płatów łososia wędzonego na zimno.

Smacznego
BonAir

  • Like 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20328-rolada-serowa-bonaira/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.