Maxell Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Listopada 2023 Podaję przepis na świetną, aczkolwiek dość wysokokaloryczną przekąskę, która może być ciekawą i bardzo smaczną ozdobą stołu z własnymi wyrobami wędliniarskimi. Rolada serowa BonAira. Składniki: - ser żółty 500g - ser topiony - 200g - pieczarki - 200g - wędlina wędzona (szynka, baleron, boczek, wg uznania, oczywiście własnej roboty) - 150g - masło - 100g - jajka - 2szt. - cebula - 1szt (dość duża) - nać pietruszki - 1 pęczek - tłuszcz do smażenia - przyprawy - sól i pieprz wg uznania. - opcja - płaty łososia wędzonego na zimno Sposób wykonania: Dwa litry wody zagotować, zdjąć z ognia, do gorącej wody włożyć ser i odstawić na ok. 45 minut. Czas ten może różnić się w zależności od zastosowanego sera - ser musi być miękki i dać łatwo się formować. Ilość i rodzaj dostępnych żółtych serów w handlu jest tak duża, że jakiego sera użyje się do produkcji trzeba samemu dobrać eksperymentalnie. Z doświadczenia jednak wiem, że sery z dziurami do wyrobu tej rolady się nie nadają. My używamy sera Gouda lub Wiejskiego z Ostrowi: Przygotowanie farszu: Cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu, następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić do odparowania wody. Wędlinę pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i pieczarek i podsmażyć. Z ugotowanych na twardo i ostudzonych jajek wydobyć żółtka, a białko pokroić w drobną kostkę. Masło z serem topionym i żółtkami utrzeć na gładką masę. Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać, a pod koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawić pieprzem i solą do smaku. Proponuję nieco "przesadzić" z przyprawami, gdyż niedoprawiona rolada, oczywiście w zależności od użytego sera, ma często tendencje do bycia lekko mdłą. Zwijanie rolady Miękki ser rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30cmx50cm i gr. do 1cm: Na rozwałkowany ser równomiernie nałożyć przygotowany farsz: Całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku: Gotową roladę należy przez kilka godzin schłodzić w lodówce. Potrawę można uczynić jeszcze bardziej atrakcyjną, zarówno smakowo jak i wizualnie, poprzez położenie bezpośrednio na rozwałkowany ser płatów łososia wędzonego na zimno. Smacznego BonAir 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20328-rolada-serowa-bonaira/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mooseIII Opublikowano 22 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Listopada 2023 Wygląda super😋, aż mi poszła łezka z oka😪 bo mi przypomina roladę serową z lat 80-tych podwaną przez moją śp. cocię na świąteczny stół. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20328-rolada-serowa-bonaira/#findComment-880028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 23 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Listopada 2023 Potwierdzam że jest przepyszna Dawno temu robiłem według tego przepisu, trzeba będzie zrobić jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20328-rolada-serowa-bonaira/#findComment-880159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi