Skocz do zawartości

sobol

Użytkownicy
  • Postów

    1409
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana sobol w dniu 29 Lipca 2023

Użytkownicy przyznają sobol punkty reputacji!

O sobol

  • Urodziny 30.05.1980

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Gdynia/Jarrow

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia sobol

  1. Ja na lenia. W folie alu z cebulą lub z kapustą kiszoną. Ale skórka zostaje na folii 😕
  2. 8kg podudzia i 14% udział daje 57kg białej A żeby nie odbiegać od tematu to u mnie też ok 1kg max.
  3. Nie poddawaj się, internet pełen jest takich co nie wiedzą jak klasyfikować Czytaj, oglądaj, próbuj, pojedź na kurs i ogarniesz wszystko!
  4. sobol

    Znalezione w sieci

    A może tylko pomyłka? Obawiam się że teraz będzie wielka nagonka na E250 w domowym wyrobie wędlin i argument do mieszania peklosoli z solą lub używania samej soli.
  5. Ulubione dania świąteczne to pierogi z kapustą i grzybami, groch z kapustą i ryba po grecku. Ostatnią robimy nie tylko na święta A menu 2023 bedzie nowoczesne 😋
  6. Jako że nie samą wieprzowiną człowiek żyje, postanowiłem dokształcić się w rozbiorze innych zwierząt rzeźnych. Padło na wołowinę. Z powodu wielkości i ceny półtusz wołowych zacząłem z małym (i nie drogim) kawałkiem. U mojego lokalnego rzeźnika, tu gdzie mieszkam, udało mi się nabyć Steakpiece. Jest to angielska nazwa i w wolnym tłumaczeniu oznacza "kawałek na steaki". Mięso było dojrzewane 2 tygodnie. Według Google, w Wiktoriańskim Londynie w ten sposób nazywano poniższy kawałek z rozbioru póltuszy: Chociaż dzisiaj w UK nazywa się ten kawałek Rump a w USA Sirloin: Mój kawałek jest z kością i wygląda tak: Jako że cięcie póltusz wołowych w Polsce i w UK jest inne, spróbowałem dojść co to jest za kawałek w polskiej nomenkaturze i wydaje mi się że jest to krzyżowa. Chociaż Wikipedia podaje że jes to rumsztyk (nr 13). Liczę na naszych SiBów, że pomogą mi potwierdzić lub zaprzeczyć moim podejrzeniom. Rzeżnik który mnie obsługiwał, nazwał poniższy kawałek polędwicą (fillet) i jako że jest to cięcie piłą z półtuszy i kawałek jest po drugiej stronie kości niż reszta, wydaje mi się że może być to polędwica wołowa. Proszę o potwierdzenie, jako że w UK/US zamiennie termin "filet" jest używany do kawałka prostego mięsa bez przerostów tłuszczu i czy polędwica występuje po drugiej stronie krzyżowej: Wykorojona wygląda tak: Wykorzystanie mięsa ma być czysto kulinarne, więc nie będzie to regularna klasyfikacja. Odkostniłem mięso: Powykrawałem z tego mięśnie i wyszło mi coś takiego: Bazując na nomenklaturze zachodniej od lewej jest "rump cap" lub "pecanha" (krzyżowa okrywa?), następnie "rump' (krzyżowa oko? rumsztyk w sensie kulinarnym?), potem "rump fillet" (nie mam pojęcia polskiej nazwy) i "rump tail" lub rump tri-tip" (krzyżowa ogonek?). Jako amator jestem zadowolony z mojej klasyfikacji Z chęcią przyjmę wszelką krytyke Z powyższych kawałków po oczyszczeniu i poporcjowaniu otrzymałem: 0.9 kg polędwicy wołowej (jeżeli jest to polędwica ) - będzie na befsztyk tatarski na najbliższą sobotę 0.6 kg mięsa na zrazy (6 sztuk) - z "rump fileta" - bardzo delikatne mięso 0.6kg mięsa na medaliony (4 sztuki)- reszta "rump fileta" i kawałek ogonka 2kg - 6 sztuk - "rump steak" - steki ok 2.5cm z oka: 1.1 kg - steki z okrywy z tłuszczem (4 sztuki) 1 kg stir-fry - chude mięso pokrojone w cieńkie paski do chińskich/tajskich/malezyjskich dań 2.25 kg mięso mielone - wszystko pozostałe, razem z tłuszczem/łojem. Przenaczenie na hamburgery, ale może jakaś lazania lub spaghetti też powstanie. (szczególnie że dość tłuste jest) 0.4 kg ścinek na małe steaki na szybko (na kolacje ) 2.1 kg kości (od wielu lat dodajemy kości wołowe do niedzielnego rosołu ) Daje to razem 10.95 kg. Tyle ważył kawałek któy kupiłem. Dla zainteresowanych cenami w UK, kosztował on £85, £10.8/kg. Całość poporcjowana trafiła do lodówki i zamrażarki: Nawet kości się udało pociąć
  7. Potwierdzam że jest przepyszna Dawno temu robiłem według tego przepisu, trzeba będzie zrobić jeszcze raz.
  8. Jeżeli masz na myśli sklep do-it-at-home to polecam!!!
  9. sobol

    Wybór nadziewarki.

    https://www.dick.de/messer/en/contact można też tu zapytać. Cały czas oferują 9kg nadziewarkę. Link jest po angielsku, można zmienić na niemiecki. Jak potrzeba tłumaczenia, to napisz na PW i mogę pomóc z angielskim.
  10. sobol - 1 sztuka, z nickiem, czarny, XXL, wysyłka za granicę.
  11. sobol

    sobol

  12. sobol

    Nietypowe pytanie

    W UK bekon najczęściej jest wycinany z polędwicy z kawałkiem boczku. W Polsce używa się takiego cięcia do wykonywania rolady polędwicowow-boczkowej i jeżeli się nie mylę na południu Polski również wyrobu nazywanego zylc. (na Kaszubach zylcem nazywa się galaretę z mielonych nóżek). Bekon jest peklowany, mocno słony i pocięty na plastry, może być również wędzony na zimno. Bekon z samego boczku w UK nazywa się streaky bacon.
  13. sobol - 1 z nickiem i wysyłką
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.