Maxell Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Listopada 2023 PAPRYKA PIECZONA - Konkursowa Składniki: 3 kg papryki pół. główki czosnku 2 cytryny pół szklanki oleju lub oliwy 4 łyżki miodu 4 ziarenka ziela angielskiego 4 małe liście laurowe 2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka pieprzy białego mielonego 3 łyżeczki gorczycy białej Wykonanie: Umytą paprykę pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Blachę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową a następnie układać paprykę skórką do góry. W piekarniku włączyć górną spirale (200 stopni) i włożyć blachę do piekarnika na wyższą półkę. Zapiekać paprykę aż skórka zacznie czernieć a nawet się przypali. Upieczoną paprykę przełożyć do garnka i przykryć pokrywką , aby się jeszcze doparzyła. Gdy papryka ostygnie obrać ze skóry. Sok, który się wytworzy z papryki zostawiam i dodaję do marynaty. Pokroić na mniejsze kawałki według uznania. Czosnek obrać i pokroić w plastry, z cytryn wycisnąć sok. Miód połączyć z sokiem z cytryny. Do miski z papryką dodajemy wszystkie przyprawy i dolewamy mieszankę soku z miodem oraz olej. Wszystko razem mieszamy. Paprykę zostawiam na misce na noc w lodówce, aby się przegryzła. Tak przygotowaną paprykę można już zajadać. Jeśli chcemy zrobić sobie zapasy na zimę to paprykę wkładamy do słoików i pasteryzujemy około 20 min. Życzę wszystkim smacznego !!! kaszubka33 - Hania 3 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20352-papryka-pieczona-konserwowa-kaszubki33/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.