Maxell Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Listopada 2023 Słonina podlaska Składniki: ok. 2 kg słoniny grubej co najmniej 2-3 cm 2 główki czosnku polskiego Wywar: 2 litry wody 1 szklanka soli duża garść łupin z cebuli, kilka listków laurowych 20 - 30 ziaren pieprzu czarnego Sposób wykonania: Wszystkie składniki wywaru zagotować. Włożyć słoninę ze skórą i gotować ok 20-30 min. Czas gotowania jest uzależniony od tego czy chcemy aby słonina była twardsza czy raczej bardziej smarowna. Zdjąć z ognia i odstawić na 24h. Następnie przecisnąć czosnek w wyciskarce i natrzeć słoninę. Włożyć słoninę do lodówki na 24h. Po tym czasie włożyć słoninę do zamrażarki i mrozić 2-3dni. Smacznego Beiot 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20354-podlasie-s%C5%82onina-podlaska-wed%C5%82ug-beiota/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pm Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Listopada 2023 Cudo! Tylko skąd u mnie taka słonina? Trzeba by pomyśleć tym bardziej, że ogórki i ekstra dodatek z tego trio już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20354-podlasie-s%C5%82onina-podlaska-wed%C5%82ug-beiota/#findComment-882818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Listopada 2023 Proszę bardzo: https://super-stek.pl/bbq-wszystko-na-grilla/61-slonina-gruba-ze-skora-4-5-cm.html 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20354-podlasie-s%C5%82onina-podlaska-wed%C5%82ug-beiota/#findComment-882823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Listopada 2023 (edytowane) Witam. 1 godzinę temu, Maxell napisał(a): Zdjąć z ognia i odstawić na 24h. Jak sądzicie? zdjąć ognia i zostawić słoninę w wywarze, czy wyciągać słoninę z wywaru? Edytowane 30 Listopada 2023 przez bielok Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20354-podlasie-s%C5%82onina-podlaska-wed%C5%82ug-beiota/#findComment-882849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Listopada 2023 Witam,robiłem wg tego przepisu i zostawiłem do wystygnięcia. Świetny przepis dobrze że przypomniany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20354-podlasie-s%C5%82onina-podlaska-wed%C5%82ug-beiota/#findComment-882851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pm Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Grudnia 2023 12 godzin temu, Maxell napisał(a): Proszę bardzo: https://super-stek.pl/bbq-wszystko-na-grilla/61-slonina-gruba-ze-skora-4-5-cm.html Wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20354-podlasie-s%C5%82onina-podlaska-wed%C5%82ug-beiota/#findComment-882956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.