Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Słonina podlaska
IMG_2890.thumb.JPG.18b35e0c190a17b6c7b1c3d30600a1d0.JPG


Składniki:

 

  • ok. 2 kg słoniny grubej co najmniej 2-3 cm
  • 2 główki czosnku polskiego


Wywar:

 

  • 2 litry wody
  • 1 szklanka soli
  • duża garść łupin z cebuli,
  • kilka listków laurowych
  • 20 - 30 ziaren pieprzu czarnego


Sposób wykonania:

IMG_2891.thumb.JPG.9528c655d5a302a1c98fa05388bf9395.JPG


Wszystkie składniki wywaru zagotować. Włożyć słoninę ze skórą i gotować ok 20-30 min. Czas gotowania jest uzależniony od tego czy chcemy aby słonina była twardsza czy raczej bardziej smarowna.
 

IMG_2895.thumb.JPG.fd10e12ef131871a0f67290e108363ec.JPG


Zdjąć z ognia i odstawić na 24h.
Następnie przecisnąć czosnek w wyciskarce i natrzeć słoninę. Włożyć słoninę do lodówki na 24h.

IMG_2920.thumb.JPG.fa11026d7d4b5c95684ef04dbf8b5c47.JPG

Po tym czasie włożyć słoninę do zamrażarki i mrozić 2-3dni.
IMG_2943.thumb.JPG.02a4790ddd79338acc99f639be404536.JPG

 


Smacznego
Beiot

  • Upvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20354-podlasie-s%C5%82onina-podlaska-wed%C5%82ug-beiota/
Udostępnij na innych stronach

  • Upvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20354-podlasie-s%C5%82onina-podlaska-wed%C5%82ug-beiota/#findComment-882823
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

1 godzinę temu, Maxell napisał(a):

Zdjąć z ognia i odstawić na 24h.

 

Jak sądzicie? zdjąć ognia i zostawić słoninę w wywarze, czy wyciągać słoninę z wywaru? 

 

 

Edytowane przez bielok

pozdrawiam

bielok

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20354-podlasie-s%C5%82onina-podlaska-wed%C5%82ug-beiota/#findComment-882849
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.