Pako23 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Grudnia 2023 (edytowane) Witam , posiadam wędzarnie typu kibelek wg projektu św Andyandy, miałem problem typu takiego , że tył wędzarni miał wyższa temperaturę niż przód , problem zlokalizowany , okazuje się , że gdy drzwiczki paleniska są minimalnie otworzone to temp wyższa jest na tyle wędzarni, natomiast gdy mocniej otworzę to wyższa temp jest z przodu wędzarni . Drzwiczki mam bez wlotu powietrza , czy jak dorobię sobie otwór w drzwiczkach to wyrówna mi to cyrkulację powietrza , w sensie czy temp w wędzarni będą się bardziej równomiernie rozkładać ? Drugie pytanie, czy taki ogień jak na filmie jest dopuszczalny w wędzarni ? Bo po dołożenia drzewa zawsze się zapali ( żaru akurat mało bo zaspałem ) VID20231219083041.mp4 Edytowane 19 Grudnia 2023 przez Pako23 Zapomniałem ,pierwszy raz wędze na dwa poziomy i temp w wędzarni mierze na dole dolnych wędlin , czyli trochę nad deflektorem , tak powinienem mierzyć czy może po środku dolnych wędlin ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20442-pomoc-w-opanowaniu-kibelka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi