Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

SUROWIEC I ROZDRABNNIANIE 

Mielenie było na maszynce nr.8

-boczek 3 kg /10 mm

-karkówka 3 kg/ szarpak

-indyk (mięso gulaszowe) 3 kg/ 8 mm

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-14-15 g/kg peklo sól

-4 g/kg mieszanka przypraw grill ziołowy-Prymat

-5g/kg gorczyca

-3g/kg pieprz czarny

-4g/kg czosnek

-woda 10%

-jelita wieprzowe do kiełbasy podpiekanej 

-jelita wołowe wiankowe do kiełbasy parzonej

WYKONANIE 

Mięso kroimy w kostkę 3-4 cm i peklujemy, czas peklowania 2 dni. Po tym czasie mięso mielimy przyprawiamy dodajemy wodę z wyciśniętym czosnkiem, dokładnie wyrabiamy. Masa mięsna ma być klejąca. Napełniamy jelita ściśle. Odwieszamy na kije. Rozpalamy w wędzarni i dobrze ją wygrzewamy. Wieszamy kiełbasę i osuszamy ją przy dużym ruchu powietrza w jak najmniejszej ilości dymu najlepiej na samym żarze. Temp.40-50.Gdy kiełbasa będzie już osuszona czyli ciepła w dotyku i sucha zaczynamy właściwe wędzenie wędzimy w 60 stopniach 2,5-3 godz do pożądanego koloru. Podpiekanie w 90 st. podpiekamy do 72 stopni w środku kiełbasy natomiast parzenie w wodzie o temp.80 st. do 72 w środku kiełbasy. Po parzeniu kiełbasę schładzamy odrazu w zimnej wodzie. Kiełbaska jest smaczna wyrazista w smaku. Polecam. 

 

IMG_3662.jpeg

IMG_3673.jpeg

IMG_3665.jpeg

IMG_3674.jpeg

IMG_3676.jpeg

IMG_3680.jpeg

IMG_3682.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20452-kie%C5%82basa-zio%C5%82owa-wieprzowo-drobiowa/
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Czy mógłby Pan powiedzieć co ma za zadanie moczenie kiełbasy w zimnej wodzie zaraz po parzeniu? Wciąż się uczę stąd moje pytanie. Będę wdzięczny za odpowiedź. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20452-kie%C5%82basa-zio%C5%82owa-wieprzowo-drobiowa/#findComment-976043
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, pablos83 napisał(a):

Czy mógłby Pan powiedzieć co ma za zadanie moczenie kiełbasy w zimnej wodzie zaraz po parzeniu? Wciąż się uczę stąd moje pytanie. Będę wdzięczny za odpowiedź. 

Nie moczenie, a studzenie. Chodzi o zatrzymanie procesu  parzenia i studzenie korzystnie wpływa na trwałość produktu. Nie trzeba koniecznie studzić wodą, można zimnym powietrzem. 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20452-kie%C5%82basa-zio%C5%82owa-wieprzowo-drobiowa/#findComment-976053
Udostępnij na innych stronach

To nie jest moczenie, tylko studzenie. Po obróbce termicznej należy jak najszybciej obniżyć temperaturę wyrobów poniżej 30 st.C, gdyż jest to optymalna temperatura dla rozwoju drobnoustrojów. Można to robić studząc wyroby w zimnej wodzie, a wyrobów pieczonych, zimnym powietrzem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20452-kie%C5%82basa-zio%C5%82owa-wieprzowo-drobiowa/#findComment-976056
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, pablos83 napisał(a):

moczenie kiełbasy w zimnej wodzie zaraz po parzeniu? Wciąż się uczę stąd moje pytanie. Będę wdzięczny za odpowiedź. 

Można to też nazwać hartowanie / studzenie po takim zabiegu poprawia się trwałość i wygląd 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20452-kie%C5%82basa-zio%C5%82owa-wieprzowo-drobiowa/#findComment-976272
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.