jacekw21 Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Grudnia 2023 SUROWIEC I ROZDRABNNIANIE Mielenie było na maszynce nr.8 -boczek 3 kg /10 mm -karkówka 3 kg/ szarpak -indyk (mięso gulaszowe) 3 kg/ 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -14-15 g/kg peklo sól -4 g/kg mieszanka przypraw grill ziołowy-Prymat -5g/kg gorczyca -3g/kg pieprz czarny -4g/kg czosnek -woda 10% -jelita wieprzowe do kiełbasy podpiekanej -jelita wołowe wiankowe do kiełbasy parzonej WYKONANIE Mięso kroimy w kostkę 3-4 cm i peklujemy, czas peklowania 2 dni. Po tym czasie mięso mielimy przyprawiamy dodajemy wodę z wyciśniętym czosnkiem, dokładnie wyrabiamy. Masa mięsna ma być klejąca. Napełniamy jelita ściśle. Odwieszamy na kije. Rozpalamy w wędzarni i dobrze ją wygrzewamy. Wieszamy kiełbasę i osuszamy ją przy dużym ruchu powietrza w jak najmniejszej ilości dymu najlepiej na samym żarze. Temp.40-50.Gdy kiełbasa będzie już osuszona czyli ciepła w dotyku i sucha zaczynamy właściwe wędzenie wędzimy w 60 stopniach 2,5-3 godz do pożądanego koloru. Podpiekanie w 90 st. podpiekamy do 72 stopni w środku kiełbasy natomiast parzenie w wodzie o temp.80 st. do 72 w środku kiełbasy. Po parzeniu kiełbasę schładzamy odrazu w zimnej wodzie. Kiełbaska jest smaczna wyrazista w smaku. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20452-kie%C5%82basa-zio%C5%82owa-wieprzowo-drobiowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Czy mógłby Pan powiedzieć co ma za zadanie moczenie kiełbasy w zimnej wodzie zaraz po parzeniu? Wciąż się uczę stąd moje pytanie. Będę wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20452-kie%C5%82basa-zio%C5%82owa-wieprzowo-drobiowa/#findComment-976043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Grudnia 2024 19 minut temu, pablos83 napisał(a): Czy mógłby Pan powiedzieć co ma za zadanie moczenie kiełbasy w zimnej wodzie zaraz po parzeniu? Wciąż się uczę stąd moje pytanie. Będę wdzięczny za odpowiedź. Nie moczenie, a studzenie. Chodzi o zatrzymanie procesu parzenia i studzenie korzystnie wpływa na trwałość produktu. Nie trzeba koniecznie studzić wodą, można zimnym powietrzem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20452-kie%C5%82basa-zio%C5%82owa-wieprzowo-drobiowa/#findComment-976053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Dzięki serdeczne za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20452-kie%C5%82basa-zio%C5%82owa-wieprzowo-drobiowa/#findComment-976055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Grudnia 2024 To nie jest moczenie, tylko studzenie. Po obróbce termicznej należy jak najszybciej obniżyć temperaturę wyrobów poniżej 30 st.C, gdyż jest to optymalna temperatura dla rozwoju drobnoustrojów. Można to robić studząc wyroby w zimnej wodzie, a wyrobów pieczonych, zimnym powietrzem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20452-kie%C5%82basa-zio%C5%82owa-wieprzowo-drobiowa/#findComment-976056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Grudnia 2024 21 godzin temu, pablos83 napisał(a): moczenie kiełbasy w zimnej wodzie zaraz po parzeniu? Wciąż się uczę stąd moje pytanie. Będę wdzięczny za odpowiedź. Można to też nazwać hartowanie / studzenie po takim zabiegu poprawia się trwałość i wygląd Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20452-kie%C5%82basa-zio%C5%82owa-wieprzowo-drobiowa/#findComment-976272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.