jacekw21 Opublikowano 3 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Lutego 2024 SUROWIEC -słonina z dzika PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -jakakolwiek mieszanka przypraw do słoniny najlepiej ze wschodu (Ukraina -Białoruś ). Taka przyprawa najczęściej jest z solą więc dajemy jej 20g/kg. Natomiast jeżeli jest bez soli bo takie też bywają lecz jest ich zdecydowanie mniej i ciężko je zdobyć to takiej przyprawy dajemy 2-3 g/kg i soli 18 g/kg .Tak samo postępujemy jeżeli używamy jakiś innych przypraw co lubimy, wtedy też dajemy 18 g/kg soli i swoje przyprawy w zależności od swoich upodobań -trzy ząbki czosnku na kg słoniny -puszki, słoiki zamykarka do puszek Ps. Proszę się nie sugerować słoniną WP tam soli idzie znacznie więcej więc do dzika zalecam dawać tyle co napisałem w przepisie. WYKONANIE Płaty słoniny tniemy w paski- słupki na wysokość puszek/słoików przy puszce trzeba uwzględniając wieczko do słoików układamy pod gwint. Obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi przyprawami, które mamy użyć. Osobiście miałem przyprawę ukraińską jest to mieszanka przypraw z solą. Takie przyprawy zalecam użyć w ilości 20 g/kg. Natomiast jeżeli używamy soli i przypraw osobno to soli 18 g/kg, a przyprawy to już według siebie. Układamy ściśle w słoikach lub puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 1-2 dni w lodówce w temp.4-8 stopni. Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 60 min. Po tym czasie wyłączamy gaz i gdy spadnie ciśnienie wyjmujemy puszki i schładzamy w zimnej wodzie około 60 min. Dalsze wychładzanie robimy w lodówce.Wyrób jest delikatny i mięciutki można nawet posmarować chlebek taką słoninką. Najlepiej smakuje z odpowiednim dobrym trunkiem procentowym:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20524-s%C5%82onina-konserwowa-z-dzika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.