Skocz do zawartości

Kiełbasa szynkowa parzona (nie wędzona)


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Dla tych wszystkich, którzy nie posiadają wędzarni lub możliwości wędzenia, a chcieliby zaskoczyć bliskich bardzo smaczną wędlinką, Kolega Bogumił Sztuczka przygotował bardzo ciekawy i apetyczny przepis.

 

KIEŁBASA SZYNKOWA PARZONA - (NIE WĘDZONA)

 

 

 

szynkowa2.thumb.jpg.74d115696ce942f1c863953cc1e0ebc0.jpg

 

SUROWIEC:

 

10 kg szynka wieprzowa,

1 kg mięso z golonki

 

 

PRZYPRAWY:

 

21 g/kg peklosól

3 g/kg pieprz biały

0,5 g/kg gałka muszkatołowa

1 g/kg kolendra

2 g/kg cukier

10% woda lub wywar z kości i skóry z golonki

 

SPOSÓB WYKONANIA:

 

 

Mięso z szynki i golonki kroimy na kawałki około 3x3 cm, zasypujemy peklosolą, dokładnie mieszamy i wkładamy do chłodziarki na 48 h.

Po tym czasie mięso z golonki mielimy na najdrobniejszym sicie (makowe) trzy razy. Z szynki pokrojonej 3x3 cm odjąłem 10% mięsa i zmieliłem na szarpaku.

Mięso z szynki i golonki połączyłem ze sobą, dodałem wszystkie przyprawy, wodę (lepiej wywar) i wymieszałem do kleistości.

Uprzednio namoczone w letniej wodzie osłonki białkowe fi100 nadziałem dość ściśle. Igłą pozbyłem się zbędnego powietrza w batonie i odwiesiłem do osadzenia na 2 h w temperaturze pokojowej.

Po osadzeniu parzymy w wodzie około 80 stopni do osiągnięcia 68 stopni w środku wyrobu.

Po parzeniu studzimy w zimnej wodzie i odwieszamy w chłodne, przewiewne miejsce do wystudzenia.

 

szynkowa1.thumb.jpg.6fd907f0691f84b84b53a7ff4ba56d33.jpg

szynkowa3.thumb.jpg.aefc0ed6c5ef1a90e7dd9838ca9c4851.jpg

 

 

Smacznego

Bogumił Sztuczka

 

  • Like 2

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.