Maxell Opublikowano 17 Marca Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Marca Dla tych wszystkich, którzy nie posiadają wędzarni lub możliwości wędzenia, a chcieliby zaskoczyć bliskich bardzo smaczną wędlinką, Kolega Bogumił Sztuczka przygotował bardzo ciekawy i apetyczny przepis. KIEŁBASA SZYNKOWA PARZONA - (NIE WĘDZONA) SUROWIEC: 10 kg szynka wieprzowa, 1 kg mięso z golonki PRZYPRAWY: 21 g/kg peklosól 3 g/kg pieprz biały 0,5 g/kg gałka muszkatołowa 1 g/kg kolendra 2 g/kg cukier 10% woda lub wywar z kości i skóry z golonki SPOSÓB WYKONANIA: Mięso z szynki i golonki kroimy na kawałki około 3x3 cm, zasypujemy peklosolą, dokładnie mieszamy i wkładamy do chłodziarki na 48 h. Po tym czasie mięso z golonki mielimy na najdrobniejszym sicie (makowe) trzy razy. Z szynki pokrojonej 3x3 cm odjąłem 10% mięsa i zmieliłem na szarpaku. Mięso z szynki i golonki połączyłem ze sobą, dodałem wszystkie przyprawy, wodę (lepiej wywar) i wymieszałem do kleistości. Uprzednio namoczone w letniej wodzie osłonki białkowe fi100 nadziałem dość ściśle. Igłą pozbyłem się zbędnego powietrza w batonie i odwiesiłem do osadzenia na 2 h w temperaturze pokojowej. Po osadzeniu parzymy w wodzie około 80 stopni do osiągnięcia 68 stopni w środku wyrobu. Po parzeniu studzimy w zimnej wodzie i odwieszamy w chłodne, przewiewne miejsce do wystudzenia. Smacznego Bogumił Sztuczka 2 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.