Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem na etapie budowy "skrzynki" i mam właśnie dylematy z wyborem odpowiedniego materiału. Nie zamierzam wędzić w zimie, czy też temperaturach poniżej 5 stopni C, więc na początku początku brałem pod uwagę ramę z krawędziaka 5x5cm i obicie tego podwójną klepką podbitkową (świerk lub świerk skandynawski - nie wiem co uda się kupić) o grubości 12-14mm z wewnętrznym ociepleniem wełną mineralną 20mm do kominów z folią alu. Obecnie rozważam ramę na krawędziaku 3x3cm i deskę podłogową świerk o grubości 28mm bez ocieplenia. Ten wariant jest chyba najłatwiejszy z uwagi na mój dostęp do drewna i wykonanie całej konstrukcji skrzynki.

Kolejnym wariantem jest użycie krawędziaka 5x5cm i podwójnej deski świerkowej (niekoniecznie z wpustem) montowanej poprzecznie z rozdzieleniem ich folią alu.

Zdaję sobie sprawę, że 1 wariant jest najlepszy, tym bardziej, że planuję grzałkę o mocy 2000W. Jednak z uwagi na dostępność materiału biorę pozostałe warianty pod uwagę. Proszę o jakieś rady, zwłaszcza z uwagi na szybkość wychładzania wędzarni w temp. otoczenia 10-20stopni C.

Jeśli ktoś posiada na zbyciu jakąś mądrą podbitkę liściastą lub świerkową o długości min 50cm, proszę o info, jestem otwarty na propozycje, potrzebuję ok 4m2 ;)...

Przepraszam za ewentualne powtórzenie tematu. Wędzarnia jeszcze w planach o wymiarach komory ok 50x50x100cm.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20716-warianty-obudowy-w%C4%99dzarni/

Nie czaję za bardzo doboru grzałki do kubatury komory. Na razie mimo wszystko planuję te 2000W, jak będzie za mało, trzeba będzie jakoś zareagować. Dziś znalazłem ciekawe drewno świerkowe w okolicy więc wariant pierwszy coraz bliżej ;).

Kolejną zagwostka to termoobieg. Zamierzam instalować go pod grzałką, obok chcę zrobić jakiś dopływ powietrza z regulacją więc zastanawiam się nad zasadnością montażu oddzielnego wentylatora do podsuszania gdzieś z boku obudowy. Czy takie coś ma w ogóle sens? Szkół jest wiele, doświadczenia "0", a pomysłów wręcz za dużooo....

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20716-warianty-obudowy-w%C4%99dzarni/#findComment-914779

43 minuty temu, ntr napisał(a):

Nie czaję za bardzo doboru grzałki do kubatury komory. Na razie mimo wszystko planuję te 2000W, jak będzie za mało, trzeba będzie jakoś zareagować. Dziś znalazłem ciekawe drewno świerkowe w okolicy więc wariant pierwszy coraz bliżej ;).

Kolejną zagwostka to termoobieg. Zamierzam instalować go pod grzałką, obok chcę zrobić jakiś dopływ powietrza z regulacją więc zastanawiam się nad zasadnością montażu oddzielnego wentylatora do podsuszania gdzieś z boku obudowy. Czy takie coś ma w ogóle sens? Szkół jest wiele, doświadczenia "0", a pomysłów wręcz za dużooo....

Sorki, nie doczytałem do końca Twojego pierwszego postu. Na wędzarnię 50x50 grzałka 2kw powinna spokojnie wystarczyć bo do Borniaków o podobnej wielkości montują grzałkę 700W. Co się tyczy wentylatorów to nie pomogę bo ja mam wędzarnię opalaną drewnem. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20716-warianty-obudowy-w%C4%99dzarni/#findComment-914797

44 minuty temu, Jarzyna napisał(a):

Na wędzarnię 50x50 grzałka 2kw powinna spokojnie wystarczyć

250l tak na styk.

15 minut temu, tytan58 napisał(a):

termo obieg i inne wentylatory są całkowicie zbędne

👍

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20716-warianty-obudowy-w%C4%99dzarni/#findComment-914816

21 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

250l tak na styk.

👍

Właśnie z uwagi na to ten tzw styk, korci mnie zainstalowanie termoobiegu z regulacją obrotów. Sam silnik mogę zdobyć za kilka złociszy, natomiast regulatory i przełączniki już posiadam. Faktycznie ten dodatkowy wentylator jest chyba grubo ponad moje potrzeby. Myślałem by wykorzystywać go do kilkugodzinnego podsuszania na "zimno" w razie potrzeby ale to chyba zbędna fanaberia, do której zawsze można jeszcze wrócić....

Dzięki za odpowiedzi, tematu nie zamykam na razie, kompletuję materiał i biorę się za składanie mojego cuda. Liczę na dalszą owocną współpracę na kolejnych etapach budowy.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20716-warianty-obudowy-w%C4%99dzarni/#findComment-915095