Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdopodobnie spożywałeś kotlety cielęce specyficznie marynowane,obsmażane,panierowane i jeszcze raz obsmażane.

 

Pozdrawiam serdecznie.

 

:blush: Dziś mam lepsze okulary.Te kotlety to GÓRKA więc post nie w temacie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51017
Udostępnij na innych stronach

GORKA zupa,GORKA ryżu ,kaszy albo podpadłes u szefowej i patrzales na dno GORKA?hehe

Gratuluję poczucia humoru. :wink:

Kurczak faszerowany.

 

Otóż robi się farsz z mięsa mielonego/ może być z indyka/, jajka na twardo i surowego, natki pietruszki. Farszem nadziewa się kurczaka, zaszywa nitką i do piekanika na 1.5 godz. Smaczne.

Kiedyś w trudnych czasach nadziewało się skórkę z szyjki np. gęsi. Wyglądało to jak balonik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51018
Udostępnij na innych stronach

many, Gorka występuje w okolicach Garwolina, czy Płońska?

W Płońsku i okolicach rzecz jasna, kiedyś na to diabelstwo mówiło się "gorka".Dokładnie to na ten farsz zaszywany w gęsiej skórze.

Nie wiem jaka jest etymologia tego słowa, a szkoda.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51051
Udostępnij na innych stronach

Jestem z Wlocławka - region Kujawy. U mnie w domu od zawsze była nazwa "gorka" ale to nie był kurczak faszerowany tylko nadziewana szyjka, przeważnie kacza. Przy okazji gotowania czerniny. Obcinało się taką szyjkę, delikatnie ściągało skórę i napychało farszem: bułka moczona w mleku, rozdrobniona wątróbka drobiowa, dużo pietruszki, łyżka masła i jajko. No i oczywiście przyprawy. Wrzucało się to potem po zaszyciu na "pyrkający" rosół-wywar z kaczki. Rzeczywiście robi się z tego "balon". Zostawia się do ostygnięcia w zupie lub wyjmuje i przyciska między 2-ma deseczkami. Pycha...

A co do etymologii...Slyszałem taką wersję, że może to być nazwa potoczna (regionalna) na "Jabłko Adama" czyli wybrzuszenie na naszej szyi. :-) Ale to tylko takie moje przypuszczenie.

Jakby nie zwał to jest pyszne. Polecam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51081
Udostępnij na innych stronach

bułka moczona w mleku, rozdrobniona wątróbka drobiowa

Prawdopodopnie jakaś regionalna odmianka. Cieszę się, że ktoś zna to oprócz mnie. Już myślałem,że coś mi się śniło. Gorka- górą. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51107
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.