many Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Stycznia 2009 U mnie dzisiaj na obiad "gorka". Czy wiecie co spożywałem? :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Stycznia 2009 czy to to :Zapiekanka mięsno - ziemniaczana góra Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 4 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Pudło :blush: Być może jest to Ci znane tylko pod inną nazwą. Zresztą jak zwykle. Ale poczekajmy jeszcze na innych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Mieszkamy blisko siebie ale o takiej potrawie nie słyszałem. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Stycznia 2009 GORKA zupa,GORKA ryżu ,kaszy albo podpadłes u szefowej i patrzales na dno GORKA?hehe Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Prawdopodobnie spożywałeś kotlety cielęce specyficznie marynowane,obsmażane,panierowane i jeszcze raz obsmażane. Pozdrawiam serdecznie. :blush: Dziś mam lepsze okulary.Te kotlety to GÓRKA więc post nie w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 4 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Stycznia 2009 GORKA zupa,GORKA ryżu ,kaszy albo podpadłes u szefowej i patrzales na dno GORKA?hehe Gratuluję poczucia humoru. :wink: Kurczak faszerowany. Otóż robi się farsz z mięsa mielonego/ może być z indyka/, jajka na twardo i surowego, natki pietruszki. Farszem nadziewa się kurczaka, zaszywa nitką i do piekanika na 1.5 godz. Smaczne. Kiedyś w trudnych czasach nadziewało się skórkę z szyjki np. gęsi. Wyglądało to jak balonik. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Stycznia 2009 many , tutaj znajdziesz kurczaka faszerowanego :tongue: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1531&highlight=kurczak+faszerowany Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 4 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Dzięki ale ja to znam. Dziwne , że mało kto zna nazwę Ps. Studiowałem w Wawie z kolegą z Zebrzydowic-aktualnie tam mieszka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Dzięki ale ja to znam.Ja też myślałam ,że to znam , ale wszystko się zmieniło , gdy musiałam usunąć kości :wink: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Stycznia 2009 many, Gorka występuje w okolicach Garwolina, czy Płońska? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Ktoś to przygotował na jakieś imrezie wśród mojej rodziny i dokładnie taki sam przepis-było pyszne.Ale nie wiedziałem że to GORKA-many fajnie poruszyłeś forum Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 4 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Stycznia 2009 many, Gorka występuje w okolicach Garwolina, czy Płońska? W Płońsku i okolicach rzecz jasna, kiedyś na to diabelstwo mówiło się "gorka".Dokładnie to na ten farsz zaszywany w gęsiej skórze. Nie wiem jaka jest etymologia tego słowa, a szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekB Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Jestem z Wlocławka - region Kujawy. U mnie w domu od zawsze była nazwa "gorka" ale to nie był kurczak faszerowany tylko nadziewana szyjka, przeważnie kacza. Przy okazji gotowania czerniny. Obcinało się taką szyjkę, delikatnie ściągało skórę i napychało farszem: bułka moczona w mleku, rozdrobniona wątróbka drobiowa, dużo pietruszki, łyżka masła i jajko. No i oczywiście przyprawy. Wrzucało się to potem po zaszyciu na "pyrkający" rosół-wywar z kaczki. Rzeczywiście robi się z tego "balon". Zostawia się do ostygnięcia w zupie lub wyjmuje i przyciska między 2-ma deseczkami. Pycha...A co do etymologii...Slyszałem taką wersję, że może to być nazwa potoczna (regionalna) na "Jabłko Adama" czyli wybrzuszenie na naszej szyi. :-) Ale to tylko takie moje przypuszczenie.Jakby nie zwał to jest pyszne. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 5 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Stycznia 2009 bułka moczona w mleku, rozdrobniona wątróbka drobiowa Prawdopodopnie jakaś regionalna odmianka. Cieszę się, że ktoś zna to oprócz mnie. Już myślałem,że coś mi się śniło. Gorka- górą. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2135-gorka/#findComment-51107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.