Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich!

Chciałbym dowiedzieć się kilku informacji potrzebnych o zaprojektowania wędzarni. Poniżej zamieściłem szkic mojej wizji :) -picasso wymięka :P

Interesuje mnie:

1.jaka powinna być wielkość komory dymnej- skrzyni do wędzenia?

2.długość, średnica i kąt pod jakim ma się wznosić przewód dymny(wędzenie na zimno i na ciepło)

3. wysokość komina

4. oraz inne mile widziane rady np. jaka zaprawa czy wszędzie taka sama, czy przewód dwymny moge zrobić z jakieś metalowej rynny itp.

Dodam że zamierzam wykorzystać do budowy stare cegły z rozebranej stodoły (o połowę większe od normalnej) trochę puzli betonowych i zwykłe cegły

 

http://img205.imageshack.us/img205/6197/wdzarniaoy6.jpg

http://img205.imageshack.us/img205/wdzarniaoy6.jpg/1/w638.png

 

z góry dziękuję za odpowiedź sasza

zaczeło się od domowego wina, a teraz pola na wędliny
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/
Udostępnij na innych stronach

Sasza! przeglądaj wszystko co znajdziesz na stronie, czytaj uwagi i problemy z wędzarniami, a będziesz wiedział co zrobić. Projekt masz super jak socjalizm na papierze - "sorry" Rozumiem pośpiech i szczere chęci do zrobienia super wędzarni. Temat wraca jak bumerang i był wielokrotnie opisywany. To wolny kraj i wszystko można zrobić, ale wszystko nie musi działać jak chcemy. Moja rada!!! na początek zrób palenisko z 2 metrowym kanałem paleniskiem i pamiętaj żeby odizolować od ziemi na tyle żeby wilgoć nie przechodziła od paleniska do komory wędzarniczej. Komorę możesz na początek zrobić z beczki metalowej. Buduj na ziemi nie nie kop i nie chowaj nic pod ziemię. Po terminuj na prostym urządzeniu sprawdź swoje możliwości i pomyśl jaką chcesz mieć wędzarnię na własne potrzeby. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51636
Udostępnij na innych stronach

Pomiń materiały ocynkowane (rynny) do budowy kanału dymowego a tym bardziej paleniska-pod wpływem wysokich temperatur z ocynku wydzielają się trujące substancje,polecam rury kamionkowe a na przykrycie paleniska grubą żelazną blachę
Tomzo32
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51637
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

na przykrycie paleniska grubą żelazną blachę

Droższa ale kwasówka jest trwalsza i malować nie potrzeba

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51641
Udostępnij na innych stronach

Najważniejsze - załamanie przewodu dymowego o kąt 90 st. powoduje stratę ciągu o jakieś 50-60%

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51873
Udostępnij na innych stronach

powoduje stratę ciągu o jakieś 50-60%

Tak to racja.Najlepiej jeżeli musi to być załamane to zrobić 2*45 stopni.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51890
Udostępnij na innych stronach

dziękuje serdecznie za dotychczasowe odpowiedzi,

forum i strone przeglądam od roku i widziałem dziesiątki jak nie setki zdjęc wędzarni i grilowędzarni, ale trudno zebrać wszystko w głowie do kupy

jak juz dokładnie zaprojektuję, to wszystko umieszcze w tym temacie wraz ze zdjęciami z "placu budowy" :)

zaczeło się od domowego wina, a teraz pola na wędliny
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51903
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie przy -12 w nowej na szybko zrobionej wędzarni. Kanały są dwukrotnie i czterokrotnie załamane pod kątem 90 st. a temperaturę mogę bez problemu osiągnąć do 110 st. Żadnych skroplin, nawet na nie wygrzanej wędzarni nie zauważyłem. Rybki , boczki i szynki są super. Wędziłem też przy - 19 st bez problemu. Problemy mają tylko termometry tarczowe bo oszukuja, ale cyfrowy pozwala na dużą dokładność. Temperaturę mam stabilną pomimo bardzo dużej komory. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51911
Udostępnij na innych stronach

No to Sasza masz gotową wędzarnię :!:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51915
Udostępnij na innych stronach

Stała szczelina z boku i w dachu, tylko na lato dam blachę. Regulację temperatury ustawiam dwoma deskami wysuwanymi z dwóch stron zależnie od temperatury i wiatru. Zamykane kanały ułatwiają wstawianie i wyciąganie wędzonek bez dymu w komorze otwieranej na całość z jednej strony. Komin nie jest potrzebny bo komin to skropliny, obsługa i wędzenie podobnie jak beczka lub inne skrzyniowe wędzarnie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51930
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.