Sasza Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Witam serdecznie wszystkich! Chciałbym dowiedzieć się kilku informacji potrzebnych o zaprojektowania wędzarni. Poniżej zamieściłem szkic mojej wizji -picasso wymięka :P Interesuje mnie: 1.jaka powinna być wielkość komory dymnej- skrzyni do wędzenia? 2.długość, średnica i kąt pod jakim ma się wznosić przewód dymny(wędzenie na zimno i na ciepło) 3. wysokość komina 4. oraz inne mile widziane rady np. jaka zaprawa czy wszędzie taka sama, czy przewód dwymny moge zrobić z jakieś metalowej rynny itp. Dodam że zamierzam wykorzystać do budowy stare cegły z rozebranej stodoły (o połowę większe od normalnej) trochę puzli betonowych i zwykłe cegły http://img205.imageshack.us/img205/6197/wdzarniaoy6.jpg http://img205.imageshack.us/img205/wdzarniaoy6.jpg/1/w638.png z góry dziękuję za odpowiedź sasza Cytuj zaczeło się od domowego wina, a teraz pola na wędliny Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Sasza! przeglądaj wszystko co znajdziesz na stronie, czytaj uwagi i problemy z wędzarniami, a będziesz wiedział co zrobić. Projekt masz super jak socjalizm na papierze - "sorry" Rozumiem pośpiech i szczere chęci do zrobienia super wędzarni. Temat wraca jak bumerang i był wielokrotnie opisywany. To wolny kraj i wszystko można zrobić, ale wszystko nie musi działać jak chcemy. Moja rada!!! na początek zrób palenisko z 2 metrowym kanałem paleniskiem i pamiętaj żeby odizolować od ziemi na tyle żeby wilgoć nie przechodziła od paleniska do komory wędzarniczej. Komorę możesz na początek zrobić z beczki metalowej. Buduj na ziemi nie nie kop i nie chowaj nic pod ziemię. Po terminuj na prostym urządzeniu sprawdź swoje możliwości i pomyśl jaką chcesz mieć wędzarnię na własne potrzeby. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Pomiń materiały ocynkowane (rynny) do budowy kanału dymowego a tym bardziej paleniska-pod wpływem wysokich temperatur z ocynku wydzielają się trujące substancje,polecam rury kamionkowe a na przykrycie paleniska grubą żelazną blachę Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Witam na przykrycie paleniska grubą żelazną blachę Droższa ale kwasówka jest trwalsza i malować nie potrzeba Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Najważniejsze - załamanie przewodu dymowego o kąt 90 st. powoduje stratę ciągu o jakieś 50-60% Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Stycznia 2009 powoduje stratę ciągu o jakieś 50-60%Tak to racja.Najlepiej jeżeli musi to być załamane to zrobić 2*45 stopni. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasza Opublikowano 12 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Stycznia 2009 dziękuje serdecznie za dotychczasowe odpowiedzi, forum i strone przeglądam od roku i widziałem dziesiątki jak nie setki zdjęc wędzarni i grilowędzarni, ale trudno zebrać wszystko w głowie do kupyjak juz dokładnie zaprojektuję, to wszystko umieszcze w tym temacie wraz ze zdjęciami z "placu budowy" Cytuj zaczeło się od domowego wina, a teraz pola na wędliny Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Wędzenie przy -12 w nowej na szybko zrobionej wędzarni. Kanały są dwukrotnie i czterokrotnie załamane pod kątem 90 st. a temperaturę mogę bez problemu osiągnąć do 110 st. Żadnych skroplin, nawet na nie wygrzanej wędzarni nie zauważyłem. Rybki , boczki i szynki są super. Wędziłem też przy - 19 st bez problemu. Problemy mają tylko termometry tarczowe bo oszukuja, ale cyfrowy pozwala na dużą dokładność. Temperaturę mam stabilną pomimo bardzo dużej komory. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Stycznia 2009 No to Sasza masz gotową wędzarnię :!: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Fajna "budka" taka swojska. Bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Stycznia 2009 Stała szczelina z boku i w dachu, tylko na lato dam blachę. Regulację temperatury ustawiam dwoma deskami wysuwanymi z dwóch stron zależnie od temperatury i wiatru. Zamykane kanały ułatwiają wstawianie i wyciąganie wędzonek bez dymu w komorze otwieranej na całość z jednej strony. Komin nie jest potrzebny bo komin to skropliny, obsługa i wędzenie podobnie jak beczka lub inne skrzyniowe wędzarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2148-projektowanie-grilow%C4%99dzarni-saszy/#findComment-51930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.