Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Boczek wędzony Bogumiła

 

 

01.thumb.jpg.0d11f6676b4a4dadef0323b041e1c172.jpg

 

 

Składniki:

 

 

1. Ładny kawałek boczku bez skóry i żeber.

 

Przyprawy:

 

1. Peklosól – 21 g/kg

2. Cukier – 2 g/kg

3. Pieprz grubo mielony – według uznania

4. Czosnek – według uznania

5. Gorczyca ziarno - według uznania

6. Majeranek - według uznania

7. Czosnek niedźwiedzi - według uznania

8. Tymianek - według uznania

9. Inne przyprawy - według uznania.

 

Sposób wykonania:

 

Nacieramy boczek dawką 21 g peklosoli i 2g cukru na 1 kg.

Następnie przyprawy i zamykam w próżnię.

Wkładamy do lodówki na 5/6 dni. Po tym czasie wyciągamy boczek i wycieramy ręcznikiem papierowym.

Wieszamy na około 2-3 godziny.

Teraz czas na wygrzanie wędzarni.

Po wygrzaniu wędzarni, osuszamy boczki w temperaturze około 45 stopni do momentu, aż będzie suchy.

Następnie wędzimy w temperaturze 50/55 stopni do koloru, co trwa ok. około 3 h.

Po wędzeniu parzymy w wodzie o temperaturze 80/85 stopni, aż do uzyskania 72 stopni w środku wyrobu.

Po parzeniu studzimy kilka minut w zimnej wodzie i odwieszamy do całkowitego wystygnięcia.

 

Smacznego

Bogumił Sztuczka

 

 

02.jpg

03.jpg

04.jpg

  • Like 2
  • Upvote 2
  • Downvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21493-boczek-w%C4%99dzony-bogumi%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.