Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ogonówka wędzona na zimno.

 

05.thumb.jpg.90f02f0aead162ce35c093169233b626.jpg

 

Składnik mięsny:

 

Ładny kawałek ogonówki (odpowiednio wycięta część szynki).

 

Przyprawy:

 

1. Peklosól – 23-24 g/kg

2. Cukier – 2 g/kg

 

Sposób wykonania:

 

Ogonówkę nastrzykujemy 10% solanką, nacieramy peklosolą 23g/24g na kilogram i posypujemy odrobiną cukru 2g/kg.

Zamykamy w próżnię, wkładamy do chłodziarki i peklujemy co najmniej 7 dni.

Po tym czasie wyjmujemy ogonówkę z próżni i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odwieszamy na 2 h w temperaturze pokojowej.

Następnie osuszamy w wygrzanej wędzarni do momentu, aż mięso będzie suche w dotyku.

Teraz czas na wędzenie zasadnicze. Przeprowadzamy je zimnym dymem przez 3 dni, po około 6 h do koloru, w temperaturze 22-23 stopnie.

Po każdorazowym wędzeniu odwieszamy ogonówki w chłodne przewiewne miejsce.

Nie zaszkodzi po kilku dniach tę czynność powtórzyć, w zależności od upodobań indywidualnej wyczuwalności smaku wędzenia.

 

Smacznego

Bogumił Sztuczka

 

01.thumb.jpg.d78b6e624d04895b4b09049106c24610.jpg

02.thumb.jpg.3dc3116a5d41e42cbcd08b47ac71b77a.jpg

03.thumb.jpg.5c5f921ff793d3aee83baa438dfa3f7d.jpg

04.thumb.jpg.5d7c5058565ce05eb02d22e7584ad2c0.jpg

06.thumb.jpg.871e11e0fb90bb37040ed69acadef669.jpg

07.thumb.jpg.d063fa5ce0371041c0dc403b8378dfd9.jpg

08.thumb.jpg.42baf64c09de9c9775643fd4ce386d42.jpg

09.thumb.jpg.3b1e0201f04c525cb07b6352e0691198.jpg

  • Upvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21496-ogon%C3%B3wka-w%C4%99dzona-na-zimno/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.