Maxell Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Ogonówka wędzona na zimno. Składnik mięsny: Ładny kawałek ogonówki (odpowiednio wycięta część szynki). Przyprawy: 1. Peklosól – 23-24 g/kg 2. Cukier – 2 g/kg Sposób wykonania: Ogonówkę nastrzykujemy 10% solanką, nacieramy peklosolą 23g/24g na kilogram i posypujemy odrobiną cukru 2g/kg. Zamykamy w próżnię, wkładamy do chłodziarki i peklujemy co najmniej 7 dni. Po tym czasie wyjmujemy ogonówkę z próżni i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odwieszamy na 2 h w temperaturze pokojowej. Następnie osuszamy w wygrzanej wędzarni do momentu, aż mięso będzie suche w dotyku. Teraz czas na wędzenie zasadnicze. Przeprowadzamy je zimnym dymem przez 3 dni, po około 6 h do koloru, w temperaturze 22-23 stopnie. Po każdorazowym wędzeniu odwieszamy ogonówki w chłodne przewiewne miejsce. Nie zaszkodzi po kilku dniach tę czynność powtórzyć, w zależności od upodobań indywidualnej wyczuwalności smaku wędzenia. Smacznego Bogumił Sztuczka 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21496-ogon%C3%B3wka-w%C4%99dzona-na-zimno/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.