Maxell Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Sierpnia 2024 Wędzonka krotoszyńska - "bekon" Potrzebny jest nam ładny kawałek schabu wraz z przyległym boczkiem. Mięso peklujemy metodą na sucho w próżni. Nastrzykujemy solanką 10% i dobrze nacieramy peklosolą w dawce 19 g/kg. Zamykamy w próżnię i przenosimy do chłodziarki na co najmniej 8 dni. Po tym czasie wyjmujemy mięso z próżni, osuszamy papierowymi ręcznikami i odwieszamy w miejscu o temperaturze pokojowej, na 2 godzinki. Tak przygotowane elementy wkładamy do wygrzanej wędzarni i osuszamy bez dymu, w temperaturze 45 stopni, aż do momentu, gdy powierzchnia mięsa będzie całkowicie sucha. Wędzimy w temperaturze około 55 stopni do koloru. U mnie trwało to około 3 h. Następnie wędzonki podpiekamy w temperaturze około 90 stopni do momentu uzyskania 60 stopni w środku wyrobu. Smacznego Bogumił Sztuczka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21497-w%C4%99dzonka-krotoszy%C5%84ska-bekon/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.