Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wędzonka krotoszyńska - "bekon"

 

09.thumb.jpg.ba1e72eabff73ae8d62367dc0d7d1996.jpg

 

Potrzebny jest nam ładny kawałek schabu wraz z przyległym boczkiem. Mięso peklujemy metodą na sucho w próżni.
Nastrzykujemy solanką 10% i dobrze nacieramy peklosolą w dawce 19 g/kg.
Zamykamy w próżnię i przenosimy do chłodziarki na co najmniej 8 dni.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z próżni, osuszamy papierowymi ręcznikami i odwieszamy w miejscu o temperaturze pokojowej, na 2 godzinki.
Tak przygotowane elementy wkładamy do wygrzanej wędzarni i osuszamy bez dymu, w temperaturze 45 stopni, aż do momentu, gdy powierzchnia mięsa będzie całkowicie sucha.
Wędzimy w temperaturze około 55 stopni do koloru. U mnie trwało to około 3 h.
Następnie wędzonki podpiekamy w temperaturze około 90 stopni do momentu uzyskania 60 stopni w środku wyrobu.

 

 

 

Smacznego
Bogumił Sztuczka

 

01.thumb.jpg.07be65075285e7d63d4f76535dfad730.jpg

02.thumb.jpg.29d3dab2de835ad5a3b9e163f5acffc6.jpg

03.thumb.jpg.b373742a557990099fe53c2c76be6cfb.jpg

 

05.thumb.jpg.31f1b44e747b0c68703cb64d662bd2a5.jpg

06.thumb.jpg.8acef7c7f54bdbcf9f6c7caf66e12625.jpg

07.thumb.jpg.6220de6b795badbed8afca8e00609904.jpg

08.thumb.jpg.1b7d4d317a9f72deec51bd689e6d8b35.jpg

 

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21497-w%C4%99dzonka-krotoszy%C5%84ska-bekon/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.