Skocz do zawartości

Rolada z boczku faszerowana mielonym mięsem


Rekomendowane odpowiedzi

ROLADA Z BOCZKU FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM.

 

04.thumb.jpg.391ad981b8a1b705fadb8a49c1dcfdd8.jpg

 

Składniki mięsne:

 

1. Płat ładnego, przerośniętego boczku.

2. Mięso z łopatki - 0,5 kg

3. Mięso z golonki - około 0,5kg.

 

Przyprawy:

 

1. Pieprz czarny grubo zmielony,

2. Czosnek granulowany,

3. Czosnek niedźwiedzi,

4. Gorczyca ziarno,

5. Przyprawa husarska,

6. Majeranek,

7. Płatki papryki

8. Peklosól – 21 g/kg

Nie podaję ilości, gdyż każdy użyje tych, lub innych, według swego gustu smakowego.

 

Sposób wykonania:

 

Boczek nacieramy peklosolą w dawce 21 g/kg i zamykamy w próżni, przenosimy do lodówki.

Mięsa z łopatki i golonki tniemy w kostkę i peklujemy ta sama dawką peklosoli i umieszczamy w lodówce.

Peklowanie na sucho wszystkich mięs trwa 4 dni.

Po upływie 4 dni boczek kroimy tak żeby uzyskać cienki płat, a mięso mielimy razem na sicie makowym. Boczek doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ja dałem między innymi: pieprz grubo mielony, czosnek, czosnek niedźwiedzi, gorczyca ziarno, przyprawa husarska, majeranek, papryka płatki.

Mięso mielone również doprawiam tymi przyprawami z dodatkiem wody i wyrabiam jak na kotlety mielone do czasu, aż masa będzie kleista. Następnie płat boczku pokrywam masą mięsną i dokładnie roluję.

Obwiązuję ściśle sznurkiem wędzarniczym i zawijam w folię celulozową. Następnie wkładam w siatkę wędzarniczą i odwieszam w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny.

Po tym czasie osuszam w wędzarni i wędzę w temperaturze około 55 stopni do koloru.

Po uwędzeniu parzę do osiągnięcia 72 stopni w środku wyrobu. Pozostawiam w chłodnym miejscu do wystygnięcia.

 

Smacznego

Bogumił Sztuczka

 

01.thumb.jpg.857a4c60abc53a8bbb7e386bf2528966.jpg

02.thumb.jpg.5055f18f52ceecbf38772fc4e02a7b69.jpg

03.thumb.jpg.8fb884c033df596500b358747db0c4bd.jpg

  • Upvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21555-rolada-z-boczku-faszerowana-mielonym-mi%C4%99sem/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.