Maxell Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Sierpnia 2024 ROLADA Z BOCZKU FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM. Składniki mięsne: 1. Płat ładnego, przerośniętego boczku. 2. Mięso z łopatki - 0,5 kg 3. Mięso z golonki - około 0,5kg. Przyprawy: 1. Pieprz czarny grubo zmielony, 2. Czosnek granulowany, 3. Czosnek niedźwiedzi, 4. Gorczyca ziarno, 5. Przyprawa husarska, 6. Majeranek, 7. Płatki papryki 8. Peklosól – 21 g/kg Nie podaję ilości, gdyż każdy użyje tych, lub innych, według swego gustu smakowego. Sposób wykonania: Boczek nacieramy peklosolą w dawce 21 g/kg i zamykamy w próżni, przenosimy do lodówki. Mięsa z łopatki i golonki tniemy w kostkę i peklujemy ta sama dawką peklosoli i umieszczamy w lodówce. Peklowanie na sucho wszystkich mięs trwa 4 dni. Po upływie 4 dni boczek kroimy tak żeby uzyskać cienki płat, a mięso mielimy razem na sicie makowym. Boczek doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ja dałem między innymi: pieprz grubo mielony, czosnek, czosnek niedźwiedzi, gorczyca ziarno, przyprawa husarska, majeranek, papryka płatki. Mięso mielone również doprawiam tymi przyprawami z dodatkiem wody i wyrabiam jak na kotlety mielone do czasu, aż masa będzie kleista. Następnie płat boczku pokrywam masą mięsną i dokładnie roluję. Obwiązuję ściśle sznurkiem wędzarniczym i zawijam w folię celulozową. Następnie wkładam w siatkę wędzarniczą i odwieszam w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny. Po tym czasie osuszam w wędzarni i wędzę w temperaturze około 55 stopni do koloru. Po uwędzeniu parzę do osiągnięcia 72 stopni w środku wyrobu. Pozostawiam w chłodnym miejscu do wystygnięcia. Smacznego Bogumił Sztuczka 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21555-rolada-z-boczku-faszerowana-mielonym-mi%C4%99sem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.