Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Domowa kiełbasa Halusi.

 

01.jpg

 

Skład mięsny:

 

1. Polędwica kl. I - 60%

2. Boczek kl. II - 20%

3. Mięso tłuste kl. IIb - 15%

4. Golonka - 5% (ścięgniste kl III).

 

 

Przyprawy:

 

- peklosól – 18 g/kg

- pieprz czarny mielony – 3 g/kg

- czosnek – 3 g/kg

- gorczyca

- woda 300 ml

- jelita wieprzowe 32/34

 

Sposób wykonania:

 

Mięso zapeklowane wg klas peklosolą w ilości18 g na kg, przez 48 godzin.

Po czasie peklowaniu mięso zmielone na sitkach:

- polędwica / szarpak

- boczek / fi 8

- kl IIb / fi 8

- kl III fi 4

Po zmieleniu, do klasy III dodałam wszystkie przyprawy i wodę.

Całość połączyłam z klasą I, razem wyrabiając do uzyskania wymaganej kleistości. Na koniec poszła klasa II i III.

Całość została bardzo dobrze wymieszana i farsz nabiłam w jelita.

Osadzenie i częściowe osuszanie przeprowadziłam w temperaturze pokojowej przez 2 godziny.

Dalsze osuszanie w wędzarni w temperaturze 40- 45 stopni, do momentu kiedy w dotyku osłonka była sucha i ciepła.

Wędzenie w temperaturze 50 - 55 stopni, do koloru. Obróbkę cieplną przeprowadziłam również w wędzarni, podpiekając kiełbasę, w temperaturze 90 stopni, do momentu uzyskania wewnątrz 68 stopni.

 

02.jpg

 

Smacznego

Halusia

  • Like 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/
Udostępnij na innych stronach

  • Maxell zmienił(a) tytuł na Domowa kiełbasa Halusi
  • 3 miesiące temu...
2 minuty temu, krzychybu napisał(a):

Planuje za tydzień pierwszą kiełbase

 

Jak zrobisz zakładaj temat w dziale "moje wyroby" i się pochwal;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-975986
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, krzychybu napisał(a):

O ile mi wyjdzie

Nie istotne jak wyjdzie najwyżej skorygujemy błędy o ile będą, czekamy na zamieszczenie informacji.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21595-domowa-kie%C5%82basa-halusi/#findComment-975999
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.