jacekw21 Opublikowano 8 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Września 2024 SUROWIEC -mięso z dzika 100% można wykorzystać najlepiej łopatkę i ścinki po obróbce mięśni na wędzonki PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 15 g /kg -pieprz czarny 3 g/kg -przyprawa do dziczyzny 6g/kg (przyprawa z firmy RUNO) -czosnek 4g/kg -skórki wieprzowe ugotowane i zmielone na sitku makowym 50 g/kg -woda 5% WYKONANIE Surowiec tniemy na kawałki 3-4 cm peklujemy odkładamy na 2-3 dni do lodówki w temp 4-6 st. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, dodajemy wodę i skórki . Mieszamy aby przyprawy równomiernie połączyły się z surowcem, a mięso całkowicie wchłonęło wodę. Napełniamy puszki słoiki zamykamy i gotujemy w szybkowarze 80 min. Następnie gdy spadnie samoczynnie ciśnienie otwieramy szybkowar wyjmujemy puszki i studzimy w zimnej wodzie około 60 min. Ze słoikami trzeba postępować ostrożniej aby nie pękały najlepiej cały szybkowar wstawić do zimnej wody większej miski, wanny np. i dodatkowo słuchawką prysznicową dość ciepłą wodą polewać od środka po ściankach szybkowaru i stopniowo nie spiesząc się za bardzo wlewamy coraz chłodniejszą wodę, aż w końcu dajemy zimną. Wodę zmieniamy 2-3 razy. Dalsze wychładzanie przeprowadzamy w lodówce. Wyrób polecam tuszonka jest pyszna, miękka soczysta, jest też galaretka dla jej zwolenników i troszkę tłuszczyku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21656-tuszonka-z-dzika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.