Torquemada Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Maja 2006 Witam wszystkich uczestników forum.Moje pytanie nie jest związane z produkcją kiełbasy. Otóż nie wiedząc jak przechować pyszną kiełbasę wiejską zacząłem szukać informacji w Internecie i natknąłem się na ten portal. Konkretnie chodzi mi o to jak przez dłuższy czas np 4 tygodnie (w tym podróż kilkunastogodzinna bez lodówki) przechować wiejską kiełbasę (wędzoną), tak aby się nie zepsuła. Słyszałem że można ją "podsuszyć" w lodówce. Od inych zaś, że lepiej byłoby zapiec ją w piecu. Sam już nie wiem. Wy jako fachowcy pewnie będziecie wiedzieć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/218-zakonserwowanie-przez-podsuszenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Maja 2006 w zasadzie okres trwałości powinno planować się już na etapie przygotowania wedliny, czyli wybór metody sądzac z Twojego nicka i opisu chodzi Ci o przewóz bez lodówki do "krainy byków", tu jest największy problem, ale na ten czas możesz wykombinować "lodóweczkę" choćby ze styropianu z wkładami, później chyba masz gdzie trzymać. Kiedyś gdy nie było lodówek stosowano metodę zalewania wędzonek smalcem lub olejem, ale nadal powinny stać w chłodnym miejscu zerknij między innymi na post [10.11] 14:18 pod tym linkiem http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620&start=5790 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/218-zakonserwowanie-przez-podsuszenie/#findComment-1302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Maja 2006 Zrób kiełbaskę myśliwską - tylko dokładnie wg receptury przedstawionej na stronce, i spokojnie możesz ją zabierać w podróż dookoła świata, bez zbędnych ceregieli.Pamiętaj, że nie każda kiełbasa da się w lodówce "podsuszyć". Można uzyskać zupełnie odwrotny efekt.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/218-zakonserwowanie-przez-podsuszenie/#findComment-1303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Maja 2006 Maxellu zwróć uwagę że kolega najprawdopodobniej nie robi kielbas tylko chce je długo przechowywać na obczyźnie po zakupie w Polsce Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/218-zakonserwowanie-przez-podsuszenie/#findComment-1304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Maja 2006 Jesli nie robi, to zalecam wejście w kontakt z małą masarnią, która robi wedlinki wg starych receptur z minimalną ilościa chemii.Kiedys, dawno temu, kiedy nie miałem jeszcze pojęcia o robieniu wędlin, a kroił sie wyjazd do Francji, robiliśmy kiełbaski w słoikach. mam na myśli pakowanie do słoików farszu kiełbasianego i pasteryzacja.Obecnie, a szczególnie w warunkach panujących obecnie temperatur, nie zalecam podsuszania zwykłych kiełbas ze sklepu w lodówce i zabierania ich na kilka miesięcy w świat. jest w nich tyle chemii, iż nawet producenci pilnują by np. boczek wędzony zaczął wydzielać "kisielowatą masę" dopiero po (o ile pamietam) trzech dniach od chwili zakupu przez klienta.Po prostu kolego musisz wrócić do źródeł.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/218-zakonserwowanie-przez-podsuszenie/#findComment-1305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torquemada Opublikowano 8 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Maja 2006 Bardzo dziękuję za udział. :) PozdrawiamTorquemada Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/218-zakonserwowanie-przez-podsuszenie/#findComment-1307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r_wendzonka Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Maja 2006 Maxell ty jestes fireman. Powiedz w jaki sposób strażak zna się na wędlinkach?A moze byś opisał swoję droge to tej perfekcji? Pozdrowienia Cytuj r_wendzonka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/218-zakonserwowanie-przez-podsuszenie/#findComment-1340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.