Skocz do zawartości

Zakonserwowanie przez podsuszenie ?!?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich uczestników forum.

Moje pytanie nie jest związane z produkcją kiełbasy. Otóż nie wiedząc jak przechować pyszną kiełbasę wiejską zacząłem szukać informacji w Internecie i natknąłem się na ten portal. Konkretnie chodzi mi o to jak przez dłuższy czas np 4 tygodnie (w tym podróż kilkunastogodzinna bez lodówki) przechować wiejską kiełbasę (wędzoną), tak aby się nie zepsuła. Słyszałem że można ją "podsuszyć" w lodówce. Od inych zaś, że lepiej byłoby zapiec ją w piecu. Sam już nie wiem. Wy jako fachowcy pewnie będziecie wiedzieć. :)

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/218-zakonserwowanie-przez-podsuszenie/
Udostępnij na innych stronach

w zasadzie okres trwałości powinno planować się już na etapie przygotowania wedliny, czyli wybór metody

 

sądzac z Twojego nicka i opisu chodzi Ci o przewóz bez lodówki do "krainy byków", tu jest największy problem, ale na ten czas możesz wykombinować "lodóweczkę" choćby ze styropianu z wkładami, później chyba masz gdzie trzymać.

 

Kiedyś gdy nie było lodówek stosowano metodę zalewania wędzonek smalcem lub olejem,

ale nadal powinny stać w chłodnym miejscu

zerknij między innymi na post [10.11] 14:18 pod tym linkiem http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620&start=5790

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/218-zakonserwowanie-przez-podsuszenie/#findComment-1302
Udostępnij na innych stronach

Zrób kiełbaskę myśliwską - tylko dokładnie wg receptury przedstawionej na stronce, i spokojnie możesz ją zabierać w podróż dookoła świata, bez zbędnych ceregieli.:D

Pamiętaj, że nie każda kiełbasa da się w lodówce "podsuszyć". Można uzyskać zupełnie odwrotny efekt.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/218-zakonserwowanie-przez-podsuszenie/#findComment-1303
Udostępnij na innych stronach

Maxellu zwróć uwagę że kolega najprawdopodobniej nie robi kielbas tylko chce je długo przechowywać na obczyźnie po zakupie w Polsce
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/218-zakonserwowanie-przez-podsuszenie/#findComment-1304
Udostępnij na innych stronach

Jesli nie robi, to zalecam wejście w kontakt z małą masarnią, która robi wedlinki wg starych receptur z minimalną ilościa chemii.

Kiedys, dawno temu, kiedy nie miałem jeszcze pojęcia o robieniu wędlin, a kroił sie wyjazd do Francji, robiliśmy kiełbaski w słoikach. mam na myśli pakowanie do słoików farszu kiełbasianego i pasteryzacja.

Obecnie, a szczególnie w warunkach panujących obecnie temperatur, nie zalecam podsuszania zwykłych kiełbas ze sklepu w lodówce i zabierania ich na kilka miesięcy w świat. jest w nich tyle chemii, iż nawet producenci pilnują by np. boczek wędzony zaczął wydzielać "kisielowatą masę" dopiero po (o ile pamietam) trzech dniach od chwili zakupu przez klienta.

Po prostu kolego musisz wrócić do źródeł.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/218-zakonserwowanie-przez-podsuszenie/#findComment-1305
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.