Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przykładowy plan zajęć na kursie SDM


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 sty 2009 - 19:51

Przykładowy opis kursu
Tematyka: „Domowe przetwórstwo mięsa” - profil podstawowy


Piątek
Rozpoczęcie zajęć godz. 15.00

Wprowadzenie i kilka słów o zagadnieniach BHP oraz zagrożeniach epidemiologicznych.
1. Rozbiór półtuszy wieprzowej na elementy zasadnicze.
2. Przygotowanie elementów mięsnych na wędzonki.
3. Klasyfikacja mięsa
4. Peklowanie suche i mokre pozyskanych mięs i elementów na wędzonki i kiełbasy.
5. Produkcja kaszanki gryczanej


Sobota
Rozpoczęcie zajęć od godz. 8.00

1. Wykonanie kiełbasy jałowcowej
2. Wykonanie kiełbasy grubej typ: mielonka
3. Produkcja wędzonek: baleron, polędwica sopocka, szynka
4. Przygotowanie i wykonanie pieczeni: rolady schabowej pieczonej-„zylc”
5. Omówienie i wykonanie wyrobu z szynkowarki
6. Produkcja salcesonu
7. Wędzenie
a) budowa i zasady działania różnego rodzaju wędzarni
i urządzeń wędzarniczych do użytku domowego,
b) rodzaje i sposoby wędzenia,
c) materiały wędzarnicze,
d) błędy popełniane podczas wędzenia.


Niedziela
Rozpoczęcie zajęć od godz. 8.00

1. Podsumowanie i zakończenie kursu
2. Degustacja wyrobów wykonanych przez uczestników szkolenia.
3. Rozdanie pamiątkowych dyplomów

Jest to przykładowy opis kursu. Zmiany asortymentu wykonanych wyrobów są dokonywane na prośby osób zapisujących się na dany kurs. Po ich uwzględnieniu przygotowujemy szczegółowy plan kursu, na pewno nie zabraknie w nim miejsca na zajęcia integracyjne, ogniska i wspólną zabawę.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych