Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • mam poważny problem za kilka dni będę miał pół świniaka i prosze o informacje o peklowaniu mięs są tutaj różne przepisy na sucho, na mokro przyspieszony, nastrzykowy ale będę robił to po raz pierwszy i nie bardzo wiem który wybrać żeby nie zmarnować i nie zepsuć pierwszych wędzonek proszę o poradę później już będzie troszkę doświadczenia to pewno będzie lepiej .
Pozdrawiam mmaks
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22-przygotowanie-mi%C4%99s-do-w%C4%99dzenia/
Udostępnij na innych stronach

Podaj co będziesz robił z tego świniaka i wtedy Ci odpowiemy. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22-przygotowanie-mi%C4%99s-do-w%C4%99dzenia/#findComment-60
Udostępnij na innych stronach

Zawsze rób zalewę do peklowania w ilości ok. 40% wagowo w stosunku do peklowanego mięsa.

Do szynek i boczków możesz zrobić zalewę taka samą. Weźmiesz ok.0,85 - 0,90 kg soli i ok. 0,020 - 0,0025 kg saletry na 10 l. wody. Podaję oczywiście na 10 litrów, abyś mógł łatwiej obliczyć. Bierzesz 40% zalewy w stosunku do wagi mięsa - jak powiedzałem wcześniej.

Mięso schłodzone, wkładasz do dużego naczynia, zalewasz zimną (zrób na zimnej wodzie) solanką i przyciskasz jakims talerzykiem obciążonym np. słoikiem z solanką (na balkonie woda w słoiku mogłaby na skutek mrozu rozwalic słoik i dostac sie do solanki rozdrzedzając ją). Możesz dodać przyprawy jesli lubisz, ja proponuje nic nie dawać prócz soli i saletry.

Mięso nalezy co dwa - trzy dni oglądać i przekładać to z góry na dół, a to z dołu na górę.

Na początku solanka może sie zaczerwienić, ale jeśli zapach będzie dobry, to wszystko ok. Tak ma być.

Mięso musi sie peklowac w temp. 4-6 no.. 8 stopni C.

Będziesz ze mną w kontakcie to ewentualne błędy skorygujemy.

Pozdrowionka.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22-przygotowanie-mi%C4%99s-do-w%C4%99dzenia/#findComment-62
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Witam ponownie peklowanie dobiega końca wędzarkę dzisiaj zrobiłem i nie bardzo mogę rozszyfrować wiązania szynek , czy możesz jakoś graficznie to pokazać bo ze zdięć nie bardzo mi idzie . Pozdrawiam
Pozdrawiam mmaks
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22-przygotowanie-mi%C4%99s-do-w%C4%99dzenia/#findComment-107
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.