Zico Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Od jakiegoś czasu pieke razowca i wreszcie postanowiłem się podzielić a może pochwalić bedzie się piekł się piecze i wreszcie się upiekł Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2208-pieczywoprawdziwy-razowiec/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majus Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zico,piękny ten chlebuś,jak możesz daj zdjęcie w przekroju Cytuj majushttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2208-pieczywoprawdziwy-razowiec/#findComment-53994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Stycznia 2009 uzupełnię jak przestygnie będę cioł .No i córa aparat zabrała na lodowisko jak wróci to fota bedzie Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2208-pieczywoprawdziwy-razowiec/#findComment-53995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Wygląda mniamniuśnie :grin: opisz jeszcze smak Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2208-pieczywoprawdziwy-razowiec/#findComment-54005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Stycznia 2009 smakuje super w dodatkach ma słoneczniki jest robiony na miodzie naturalnym Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2208-pieczywoprawdziwy-razowiec/#findComment-54007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Stycznia 2009 No i gdzie ta fota? A przepis? Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2208-pieczywoprawdziwy-razowiec/#findComment-54153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Stycznia 2009 i wreszcie postanowiłem się podzielić Czym? Może choć przepis jakiś! :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2208-pieczywoprawdziwy-razowiec/#findComment-54154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 1 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Lutego 2009 wedle życzenia fota a poniżej przepis troche przyciśnięty bogo w chlebaku zmaltretowali kupna wrocławska Zakwas (mąka żytnia razowa) 1 dzień 50 g mąki żytniej razowej i 50 g ciepłej wody 3 dzień 50 g mąki żytniej razowej i 50 g ciepłej wody 5 dzień 50 g mąki żytniej razowej i 50 g ciepłej wody i jeszcze 2 dni i masz rasowy zakwas receptura na chleb w załączniku Mój chleb I Zakwas - 100 g Mąka żytnia razowa grubo mielona - 250 g Woda - 250 g Wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu na 6 – 8 godzin Dodać: II Mąka żytnia razowa - 250 g Woda - 250 g Wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu na 5– 7 godzin Jeśli już nieźle podrosło, to znaczy zwiększyło swoją objętość o ok. 40% Teraz odłóż sobie trochę tak ok. 100-150 g i już jest starter na następny wypiek Dodać: III Mąka żytnia drobno zmielona - 500 g Mąka pszenna albo orkiszowa - 500 g (ja stosuję pszenną) Zaparzone otręby - nie koniecznie jak kto woli Ziarno dyni i słonecznika (pół na pół) 250 g Woda 500 – 700 g (ciasto musi być „luźne”, nie za ścisłe) W wodzie rozpuścić ok. 50 g miodu Sól wg uznania ja daję 1 dużą łyżkę do zupy Wymieszać wszystko, szybko, intensywnie, ale nie za długo. Napełnić brytfannę do 60 % jej wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce i czekać (zazwyczaj 5 do 7 godz ale tu już wszystko zależy od temperatury) aż brytfanna będzie pełna IV Pieczenie Wstawić do nagrzanego piekarnika 250 stopni Po 20 min temp obniżyć do 230 stopni Po 20 min posmarować wodą (pędzelkiem do ciast) Po 10 min znów przesmarować i piec jeszcze 10 min W sumie pieczenie trwa 60 min Po tym czasie wyjąć chleb z brytfanny i zostawić na min 24 godz W tym czasie chleb stygnie, „dojrzewa” a później jest długo świeży i nie kruszy się. Zaparzanie otrąb Po wykonaniu pkt II 150 g otrąb zalać taką ilością wrzącej wody, aby je przykryła. przepis dzięki uprzejmości kolegi Leszka Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2208-pieczywoprawdziwy-razowiec/#findComment-54312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Lutego 2009 Nie chcialabym byc niegrzeczna,ale na moje oko to w tym przepisie jest troche za duzo wody. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2208-pieczywoprawdziwy-razowiec/#findComment-55137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 7 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Lutego 2009 Izunia gwarantujw Tobie że się mylisz Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2208-pieczywoprawdziwy-razowiec/#findComment-55200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Lutego 2009 Nie chcialabym byc niegrzeczna,ale na moje oko to w tym przepisie jest troche za duzo wody.Czy ilosc wody nie zalezy od rodzaju maki :question: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2208-pieczywoprawdziwy-razowiec/#findComment-55202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Lutego 2009 A mam takie jeszcze pytanko,to z ponad poltora kg maki wychodzi tylko jeden chlebek? I chcialam napisac, ze w chleby razowe piecze sie najwyzej w 200'C,a pszenne i mieszane w 250-230'C. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2208-pieczywoprawdziwy-razowiec/#findComment-55456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 10 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Lutego 2009 A mam takie jeszcze pytanko,to z ponad poltora kg maki wychodzi tylko jeden chlebek? . z tej proporcji co podałem ja robie trzy w foremkach tzw."keksówkach" Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2208-pieczywoprawdziwy-razowiec/#findComment-55568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.