Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wygląda mniamniuśnie :grin: opisz jeszcze smak

Moje dłubanki

 

http://mekeke1969.wordpress.com/

Kocham Was mordeczki Wy moje :)

 

Znaczki WB

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2208-pieczywoprawdziwy-razowiec/#findComment-54005
Udostępnij na innych stronach

wedle życzenia fota a poniżej przepis

troche przyciśnięty bogo w chlebaku zmaltretowali kupna wrocławska

 

 

Zakwas (mąka żytnia razowa)

 

1 dzień

50 g mąki żytniej razowej i 50 g ciepłej wody

3 dzień

50 g mąki żytniej razowej i 50 g ciepłej wody

5 dzień

50 g mąki żytniej razowej i 50 g ciepłej wody i jeszcze 2 dni i masz rasowy zakwas receptura na chleb w załączniku

 

 

Mój chleb

I

Zakwas - 100 g

Mąka żytnia razowa grubo mielona - 250 g

Woda - 250 g

Wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu na 6 – 8 godzin

 

Dodać:

II

Mąka żytnia razowa - 250 g

Woda - 250 g

Wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu na 5– 7 godzin

 

Jeśli już nieźle podrosło, to znaczy zwiększyło swoją objętość o ok. 40%

 

Teraz odłóż sobie trochę tak ok. 100-150 g i już jest starter na następny wypiek

 

Dodać:

III

Mąka żytnia drobno zmielona - 500 g

Mąka pszenna albo orkiszowa - 500 g (ja stosuję pszenną)

Zaparzone otręby - nie koniecznie jak kto woli 

Ziarno dyni i słonecznika (pół na pół) 250 g

Woda 500 – 700 g (ciasto musi być „luźne”, nie za ścisłe)

W wodzie rozpuścić ok. 50 g miodu

Sól wg uznania ja daję 1 dużą łyżkę do zupy

Wymieszać wszystko, szybko, intensywnie, ale nie za długo.

Napełnić brytfannę do 60 % jej wysokości.

Odstawić w ciepłe miejsce i czekać (zazwyczaj 5 do 7 godz ale tu już wszystko zależy od temperatury) aż brytfanna będzie pełna

IV

Pieczenie

Wstawić do nagrzanego piekarnika 250 stopni

Po 20 min temp obniżyć do 230 stopni

Po 20 min posmarować wodą (pędzelkiem do ciast)

Po 10 min znów przesmarować i piec jeszcze 10 min

W sumie pieczenie trwa 60 min

Po tym czasie wyjąć chleb z brytfanny i zostawić na min 24 godz

W tym czasie chleb stygnie, „dojrzewa” a później jest długo świeży i nie kruszy się.

 

 

Zaparzanie otrąb

Po wykonaniu pkt II 150 g otrąb zalać taką ilością wrzącej wody, aby je przykryła.

 

przepis dzięki uprzejmości kolegi Leszka :)

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2208-pieczywoprawdziwy-razowiec/#findComment-54312
Udostępnij na innych stronach

Nie chcialabym byc niegrzeczna,ale na moje oko to w tym przepisie jest troche za duzo wody.
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2208-pieczywoprawdziwy-razowiec/#findComment-55137
Udostępnij na innych stronach

A mam takie jeszcze pytanko,to z ponad poltora kg maki wychodzi tylko jeden chlebek? :) I chcialam napisac, ze w chleby razowe piecze sie najwyzej w 200'C,a pszenne i mieszane w 250-230'C.
ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2208-pieczywoprawdziwy-razowiec/#findComment-55456
Udostępnij na innych stronach

A mam takie jeszcze pytanko,to z ponad poltora kg maki wychodzi tylko jeden chlebek? :) .

z tej proporcji co podałem ja robie trzy w foremkach tzw."keksówkach"

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2208-pieczywoprawdziwy-razowiec/#findComment-55568
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.