Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

 

mam pytanie odnośnie sposobu przygotowania mięsa na kiełbasę wędzoną. Po klasyfikacji i zmieleniu mięs dodaję od razu przyprawy, peklosól, mieszam i pakuję wszystko do worka próżniowego. Towar wędruje do lodówki na dwa dni. Czy są zastrzeżenia do takiej metody przygotowania mięsa? Dodam, że wychodzą w ten sposób bardzo smaczne i aromatyczne wyroby.

 

Dziękuje z góry za radę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22406-przyprawianie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99-jeszcze-przed-peklowaniem/
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, RomanCzeski napisał(a):

Czy są zastrzeżenia do takiej metody przygotowania mięsa?

Tak. Mięso peklujemy 2-3 doby jedynie z dodatkiem peklosoli. Przyprawy dodajemy podczas mieszania składników, tuż przed napełnianiem osłonek.

Bardzo dużo przypraw jest zanieczyszczonych różnymi bakteriami, a dodanie np świeżego czosnku lub cebuli do farszu i pozostawienie takiej mieszanki na kilka dni (nawet w lodówce_ może doprowadzić do jego zakiśnięcia. Nie piszę już o niekorzystnej zmianie smaku.

  • Like 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.