RomanCzeski Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Grudnia 2024 Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie sposobu przygotowania mięsa na kiełbasę wędzoną. Po klasyfikacji i zmieleniu mięs dodaję od razu przyprawy, peklosól, mieszam i pakuję wszystko do worka próżniowego. Towar wędruje do lodówki na dwa dni. Czy są zastrzeżenia do takiej metody przygotowania mięsa? Dodam, że wychodzą w ten sposób bardzo smaczne i aromatyczne wyroby. Dziękuje z góry za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22406-przyprawianie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99-jeszcze-przed-peklowaniem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Grudnia 2024 2 minuty temu, RomanCzeski napisał(a): Czy są zastrzeżenia do takiej metody przygotowania mięsa? Tak. Mięso peklujemy 2-3 doby jedynie z dodatkiem peklosoli. Przyprawy dodajemy podczas mieszania składników, tuż przed napełnianiem osłonek. Bardzo dużo przypraw jest zanieczyszczonych różnymi bakteriami, a dodanie np świeżego czosnku lub cebuli do farszu i pozostawienie takiej mieszanki na kilka dni (nawet w lodówce_ może doprowadzić do jego zakiśnięcia. Nie piszę już o niekorzystnej zmianie smaku. 1 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22406-przyprawianie-mi%C4%99sa-na-kie%C5%82bas%C4%99-jeszcze-przed-peklowaniem/#findComment-972429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.