Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak przechowywać kiełbasę polską surową wędzona? Kiełbasę będę wędził 3 dni po 8 godzin dymem 30stopni i podsuszal 2-3 dni. Jak później przechowywać taką kiełbasę (próżnia czy owinięta w papier w lodówce?) i jak długo zdatna będzie do spożycia? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22452-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona-przechowywanie/
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, remii napisał(a):

Jak później przechowywać taką kiełbasę (próżnia czy owinięta w papier w lodówce?) i jak długo zdatna będzie do spożycia? 

Trudne pytanie dlatego trudna odpowiedź. Mianowicie wszystko zależy od: zastosowaneg konserwantu i jego ilości, kwasowości mięsa (pH) i utraty masy czyli poziomu (aw) w gotowym produkcie, dopiero wtedy możemy precyzyjniej odpowiedzieć na zadane pytanie.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22452-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona-przechowywanie/#findComment-975273
Udostępnij na innych stronach

No faktycznie wiele czynników 🙂 W planach jest 21gram peklosoli na kilogram, kwasowości nie określę, na pewno przez te trzy dni wędzenia pomiędzy wędzeniami będzie się podsuszała w pomieszczeniu 14-15 stopni. Zastanawiam się czy później lepiej spakować próżniowo czy owinąć w papier i do lodówki. Podejrzewam że do 3-4 tygodni będzie zjedzona ale czy to nie za długi czas dla takiej kiełbasy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22452-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona-przechowywanie/#findComment-975356
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, remii napisał(a):

polską surową wędzona? Kiełbasę będę wędził 3 dni po 8 godzin dymem 30stopni i podsuszal 2-3 dni. Jak później przechowywać taką kiełbasę

Taką kiełbasę można przechowywać jak się chce, po 24 godzinach wędzenia będzie "bardzo smaczna" i nic jej nie powinno zaszkodzić.... w każdych warunkach poleży  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22452-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona-przechowywanie/#findComment-975379
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, remii napisał(a):

W planach jest 21gram peklosoli na kilogram,

Weź pod uwagę ,że w przepisie jest jeszcze 8g soli

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22452-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona-przechowywanie/#findComment-975398
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.