remii Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Jak przechowywać kiełbasę polską surową wędzona? Kiełbasę będę wędził 3 dni po 8 godzin dymem 30stopni i podsuszal 2-3 dni. Jak później przechowywać taką kiełbasę (próżnia czy owinięta w papier w lodówce?) i jak długo zdatna będzie do spożycia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22452-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona-przechowywanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Grudnia 2024 (edytowane) 7 godzin temu, remii napisał(a): Jak później przechowywać taką kiełbasę (próżnia czy owinięta w papier w lodówce?) i jak długo zdatna będzie do spożycia? Trudne pytanie dlatego trudna odpowiedź. Mianowicie wszystko zależy od: zastosowaneg konserwantu i jego ilości, kwasowości mięsa (pH) i utraty masy czyli poziomu (aw) w gotowym produkcie, dopiero wtedy możemy precyzyjniej odpowiedzieć na zadane pytanie. Edytowane 12 Grudnia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22452-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona-przechowywanie/#findComment-975273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remii Opublikowano 12 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Grudnia 2024 No faktycznie wiele czynników 🙂 W planach jest 21gram peklosoli na kilogram, kwasowości nie określę, na pewno przez te trzy dni wędzenia pomiędzy wędzeniami będzie się podsuszała w pomieszczeniu 14-15 stopni. Zastanawiam się czy później lepiej spakować próżniowo czy owinąć w papier i do lodówki. Podejrzewam że do 3-4 tygodni będzie zjedzona ale czy to nie za długi czas dla takiej kiełbasy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22452-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona-przechowywanie/#findComment-975356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Grudnia 2024 15 godzin temu, remii napisał(a): polską surową wędzona? Kiełbasę będę wędził 3 dni po 8 godzin dymem 30stopni i podsuszal 2-3 dni. Jak później przechowywać taką kiełbasę Taką kiełbasę można przechowywać jak się chce, po 24 godzinach wędzenia będzie "bardzo smaczna" i nic jej nie powinno zaszkodzić.... w każdych warunkach poleży Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22452-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona-przechowywanie/#findComment-975379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Grudnia 2024 3 godziny temu, remii napisał(a): W planach jest 21gram peklosoli na kilogram, Weź pod uwagę ,że w przepisie jest jeszcze 8g soli Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22452-kie%C5%82basa-polska-surowa-w%C4%99dzona-przechowywanie/#findComment-975398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.