Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Grudnia 2024 Tylko 4 składniki i jajko. Lepszej przekąski na sylwestra nie znajdziesz Nadchodzący sylwester to doskonała okazja do zabawy. Jeśli szukasz prostej przekąski, którą można złapać w przerwie od tańca, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Robiąc przekąski na imprezę, zawsze zastanawiam się, co najlepiej przypadnie do gustu moim gościom i zniknie ze stołu jako pierwsze. Nikt w końcu nie lubi, kiedy jego kulinarne dzieło pozostaje nietknięte aż do samego końca spotkania. Ma się wtedy poczucie, że cały trud i wysiłek poszedł na marne, a w sylwestra to podwójnie boli, ponieważ wchodzisz z zeszłorocznym jedzeniem w następny rok. Jeśli chcesz, aby goście wyczyścili talerze przed nadejściem północy, spróbuj zrobić tartinki z ciasta francuskiego z serem camembert. Tartinki z ciasta francuskiego z serem camembert Te przekąski to świetny wybór na sylwestra. Ich przygotowanie jest szybkie, ale przede wszystkim proste, naprawdę ciężko jest tu coś zepsuć. Żurawina i rozmaryn dodają zimowego, tematycznego akcentu. Królem przepisu jest oczywiście ser, który podczas pieczenia wspaniale roztapia się na cieście francuskim, tworząc kremowe nadzienie. Z kolei orzechy pekan dodadzą chrupkości. Już sam wygląd tartinek zaintryguje twoich gości, a smak podbije ich serca. Zdradzę ci przepis: Składniki: • gotowe ciasto francuskie, • ser pleśniowy camembert (lub ser brie), • sos żurawinowy, • orzechy pekan, • rozmaryn do dekoracji. Przygotowanie: 1. Do pieczenia tartinek najlepiej sprawdzi się forma do pieczenia mini muffinek. Dzięki niej uzyskamy atrakcyjny kształt i kompaktowy rozmiar, idealny pod przekąski i finger foods. 2. Ciasto francuskie należy pokroić na małe kwadraty. Pokrojone kawałki dociśnij pojedynczo w otwory formy do pieczenia tak, aby można było nałożyć w nie nadzienie. 3. Ser camembert pokrój na małe kwadraciki, a potem wsadź je na wierzch ciasta francuskiego. 4. Dodaj do każdej tartinki sos żurawinowy i orzechy pekan. 5. Wsadź formę do piekarnika nastawione na 220°C i piecz przez około 10-15, aż do momentu, kiedy tartinki przybiorą złocisty kolor. Ważne jest, aby regularnie nadzorować proces pieczeni, by zadbać o to, żeby tartinki się nie przypaliły. 6. Gotowe tartinki można udekorować rozmarynem, aby nadać im zimowego akcentu. Jeśli nie masz formy do pieczenia mini muffinek, możesz zawsze położyć kwadraciki z ciasta na blasze przykrytej papierem do pieczenia, zachowując przy tym odpowiednie odstępy. W końcu nie chcemy, aby nasze wyrośnięte tartinki połączyły się w jedną całość. Niezależnie od tego, na którą opcję postawisz, tartinki powinny wyjść pysznie. Autor: Julia Niewiatowska Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22504-smaczna-sylwestrowa-przek%C4%85ska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.