marcinb3 Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Stycznia Poniżej przepis na piernik podawany w mojej rodzinie z pokolenia na pokoleń. Przepis sprawdzony. Dorzuciłem komentarze z własnych doświadczeń z tym smakowitym ciastem :). Przepis dostałem od swojej mamy, a ona od swojej mamy, a ona od swojej mamy :). Jakby policzyć to najprawdopodobniej jest to przepis z XIXw. oczywiście nieco uwspółcześniony (przyprawy do piernika nie robię sam tylko kupuje). Oto skład ciasta: 1/2 kg miodu 2 szklanki cukru 25 dkg tłuszczu (smalec, masło lub margaryna) 1 kg mąki pszennej 3 jajka kurze 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 opak. przyprawy do piernika rodzynki wg uznania lepiej mniej niż za dużo (ja daję około 100 g) 100 g kandyzowana skórka pomarańczowa Szklanka ma 250 ml łyżka 15 g łyżeczka 5 g Używam miodu wielokwiatowego pilnuje tylko, żeby to był miód a nie rozpuszczony cukier wymieszany z miodem. Co do przyprawy do piernika to ja zwykle używam tę produkcji Oetkera. Zresztą z doświadczenia wiem, że ilość tej przyprawy trzeba dobrać doświadczalnie do swoich upodobań. Podawanie gramatury niewiele da ponieważ producenci na przestrzeni lat zmieniają skład i ilość poszczególnych składników takiej przyprawy. Dlatego musicie samy popróbować lub zrobić własną. Ja do piernika dodaję rodzynki, ale nie drobniutkie sułtańskie tylko duże. Oczywiście rodzynki przed dodaniem do ciasta należy namoczyć - zalewam rodzynki wrzątkiem i czekam kilka godzin. Po namoczeniu odlewam wodę i osuszam rodzynki papierowym ręcznikiem i przesypuje mąką. O ile rodzynki w pierniku nie są konieczne o tyle kandyzowana skórka pomarańczowa jest obowiązkowa. Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto przeczytaj cały przepis do końca. Wykonanie i komentarz do wykonania: Miód rozpuścić, letni połączyć z cukrem i mąką, dodać rozmiękczony tłuszcz, jaja i sodę rozpuszczoną w zimnym mleku. Na końcu przyprawa, skórka pomarańczowa i rodzynki. Cisto dobrze wymieszać i przełożyć do torby foliowej. Torbę z ciastem wkładamy do lodówki i czekamy minimum 2 tygodnie. Z wieloletniej praktyki wiem, że najlepiej jak ciasto leży miesiąc czyli 30 dni. Na podstawie doświadczeń stwierdziłem, że jako tłuszcz do piernika najlepiej dodać smalec wieprzowy. Może to dziwne, ale wtedy piernik wychodzi najlepszy. Po okresie dojrzewania wyjmujemy piernik z lodówki i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja używam blaszki o wymiarach 25 x 36 cm. Ręką zwilżoną w zimnej wodzie rozprowadzamy ciasto mniej więcej równomiernie w blaszce. Teraz najważniejsza i najtrudniejsza cześć pieczenie :). Do nagrzanego do 140 stopni C !!!! wstawiamy blaszkę z ciastem. Uwaga nie ma błędu w temperaturze !! pieczemy piernik w 140 - 145 stopniach Celsjusza !!!! Czas pieczenia?? No właśnie ja piekę na suchy patyczek co w moim piekarniku trwa około 1,5 h. Jednak cały czas obserwuje ciasto. Jeśli brzegi się podnoszą, a środek pozostaje niżej to temperatura w piekarniku jest za niska i należy ją ostrożnie podnieść (ostrożnie o 5 stopni i obserwować co dalej). Jeśli środek ciasta podnosi się wyraźnie bardziej niż jego boki to temperatura jest zbyt wysoka. Jak ciasto już się upiecze (patyczek wbity w ciasto i wyciągnięty jest suchy) wyłączamy piekarnik i zostawiamy cisto do wystygnięcia albo w piekarniku, albo w ciepłym pomieszczeniu. Wyjmujemy z blachy i kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Ja mam nowy piekarnik i niestety jeszcze nie do końca wyczułem ustawiania temperatury co widać na zdjęciu jako pęknięcie. Ale nawet pęknięty jest smaczny :). 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22533-pradawny-piernik-xixw-przepsi-sprawdzony/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Stycznia Przepis zapisany, do zrobienia. Dziękuję bardzo. 😚 Ps. Jak masz jeszcze przepisy pokoleniowe, to ja tak ładnie poproszę . 😚 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22533-pradawny-piernik-xixw-przepsi-sprawdzony/#findComment-981439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinb3 Opublikowano 7 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Stycznia COś się jeszcze znajdzie 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22533-pradawny-piernik-xixw-przepsi-sprawdzony/#findComment-981453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Stycznia My piekliśmy z podobnego przepisu . Zmiana polegała na tym,że zrobiliśmy 4 placki cienkie , upiekliśmy je a następnie przełożyliśmy je powidłami i masą "śmietankową". 1 1 www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22533-pradawny-piernik-xixw-przepsi-sprawdzony/#findComment-981498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi