Gość Gabi Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Lutego 2009 Bułeczki maślane: -4 szklanki mąki pszennej -3 dag drożdży -szklanka mleka -2 jajka -4 łyżki masła(roztopione) -pół szklanki cukru -sól -2 jajka Sposób wykonania: Rozrabiamy drożdże z 1/2 szklanki mleka i łyżką cukru, zostawiamy do wyrośnięcia w cieple. Do mąki dodaj rozczyn, resztę letniego mleka, jajka i stopione letnie masło, sól; odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyrabiamy. Na wysmarowanej olejem blasze układamy uformowane bułeczki. Smarujemy rozmieszanym jajkiem z odrobiną mleka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika(200°C) i pieczemy 20 minut. Uwagi: - proces powstawania bułeczek można przyspieszyć poprzez wyrobienie ciasta w automacie do pieczenia chleba an programie "ciasto" - bułki mają słodki i delikatny smak więc idealnie smakują z masłem, miodem lub dżemem. A tak oto się prezentują: Smacznego! :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2261-pieczywobu%C5%82eczki-ma%C5%9Blane/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Lutego 2009 Jak do mąki dodamy rozczyn i reszte składników to tak zostawiamy bez wymieszania?Pytam bo narobiłaś mi apetytu:) Pozdrawiam... Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2261-pieczywobu%C5%82eczki-ma%C5%9Blane/#findComment-56245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Lutego 2009 Jak do mąki dodamy rozczyn i reszte składników to tak zostawiamy bez wymieszania?Oczywiście że wszystkie składniki wyrabiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2261-pieczywobu%C5%82eczki-ma%C5%9Blane/#findComment-56250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Marca 2010 Witam. Zrobiłem bułeczki wg przepisu ze strony http://mojewypieki.blox.pl/2009/02/Bardzo-puszyste-buleczki.html Jak się przyglądam to przepis prawie taki sam jak powyżej. Z różnic to tylko kształt no i informacja, że można przygotować wcześniej ciasto. Dałem dwie łyżki cukru i łyżkę miodu...gdybym dosłodził jeszcze bardziej smakowałyby jak sklepowe "bułeczki maślane" (sklepowe w sensie z piekarni ) . Ciasto przygotowałem wieczorem, podzieliłem na porcje i wstawiłem na noc do lodówki. Rano tylko wystawiłem na kilkanaście minut, żeby się ogrzało i do piekarnika. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2261-pieczywobu%C5%82eczki-ma%C5%9Blane/#findComment-106309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Marca 2010 Dla lubiących cynamon Rozpuszczamy trochę masła, mieszamy łyżeczkę cynamonu z łyżką cukru i obtaczamy uformowane bułeczki, najpierw w masełku, później w cynamonowym cukrze, wyśmienite :thumbsup: Na zachętę blacha takich "bułeczek" (wbrew pozorom pięknie dają się odrywać od siebie)http://i47.tinypic.com/nqbb09.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2261-pieczywobu%C5%82eczki-ma%C5%9Blane/#findComment-106326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zrobiłem bułeczki wg przepisu ze stronyPiekłam te bułeczki już kilkakrotnie. Zmieniłamtylko ilość cukru ,zamiast dwóch łyżek, dwie łyżeczki bo wydawały mi się za słodkie. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2261-pieczywobu%C5%82eczki-ma%C5%9Blane/#findComment-115858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Piekłam te bułeczki już kilkakrotnie, a dla ułatwienia wszystko mieszałam 20 minut w maszynie / nie robiłam rozczynu ,drożdże świeże- 20g dodałam na końcu/. a potem do wyrośnięcia na blaszkę.Piszę ten post po to, żeby potwierdzić że są naprawdę pyszne, łatwe do zrobienia. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2261-pieczywobu%C5%82eczki-ma%C5%9Blane/#findComment-115989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.