Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mój sposób na peklowanie elementów mięsnych na wędzonki

 

Od wielu, wielu lat stosuję zawsze mój stary, wypróbowany sposób na peklowanie mięsa na wędzonki.
Z tylnej, wieprzowej szynki, trybuje kości i z mięsa formuję trzy szyneczki.
Posiadam naczynie o takiej pojemności, że akurat tyle mięsa można w nim swobodnie umieścić i zalać je 4 litrami zalewy peklującej.
Zalewę sporządzam w następujący sposób:
Na podane 4 litry wody biorę:
1. 0,30 kg soli niejodowanej (najlepiej warzonki),
2. 0,06 kg peklosoli stosowanej w Kanadzie. Oczywiście w Polskich warunkach można swobodnie zsumować obie pozycje i zastąpić je peklosolą, lub poeksperymentować i dać np. po połowie soli warzonki i peklosoli,
3. 0,01 -0,015 kg tzw. „złotego cukru” trzcinowego (można go już dostać w Polsce – nie mylić z cukrem brązowym,
Ułożone w naczyniu szynki, zalewam tak przygotowaną zalewą i pekluję przez 7-8 dni w temperaturze 6-8 st.C.
Tak samo pekluję balerony.
Polędwicę zaś, zalewam roztworem:
1. 4 litrami wody,
2. 0,20 kg soli warzonki,
2. 0,06 kg peklosoli kanadyjskiej,
3. 0,01 – 0,015 kg „złotego cukru”.
Pekluje ją przez 7-8 dni w temperaturze 6-8 st.C.
Ten sposób, jak podałem wyżej stosuję zawsze.

 

Życzę udanych wędzonek:
Ligawa

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22670-metoda-ligawy-na-peklowanie-element%C3%B3w-mi%C4%99snych-na-w%C4%99dzonki/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.