Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Boczek gotowany i nie wedzony o barwie wedzonego jak to zrobic ?

Wiec jest to bardzo proste kto z nas nie farbuje jaj na swieta wielkanocne lupinami z cebuli i tak samo mozna zabarwic mieso bez roznicy (to zostawiam fachowca) w smaku do wody dodajemy lupiny mniej czy wiecej,przyprawy,sol i czego jeszcze niestosowalem sol wedzarnicza a mysle ze w ten sposob cel zostalby osiagniety .Mielibysmy w ten sposob wedzanke.

Gotowanie do 30 minut

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2284-boczek-gotowany-nie-wedzony-o-barwie-wedzonego/
Udostępnij na innych stronach

Podziałaj i podeślij fotorelację. :wink:

Mogę Cie tylko zapewnić, że gdyby to było takie proste, to już dawno w sklepach nie dostałbyś produktów wędzonych w wędzarnich. Koszty, ochrona środowiska, energia itp. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2284-boczek-gotowany-nie-wedzony-o-barwie-wedzonego/#findComment-57339
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Wiec jest to bardzo proste kto z nas nie farbuje jaj na swieta wielkanocne lupinami z cebuli i tak samo mozna zabarwic mieso

Jajka na Święta Wielkanocne też kolorujemy gotując je w wodzie z łupinkami od cebuli . Słyszałem nawet że można "uwędzić oscypki " mocząc w mocno sparzonej herbacie . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2284-boczek-gotowany-nie-wedzony-o-barwie-wedzonego/#findComment-57342
Udostępnij na innych stronach

Weź sobie pod uwagę także fakt, iż cebula, poza kolorem, nadaje produktom cebulowy smaczek. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2284-boczek-gotowany-nie-wedzony-o-barwie-wedzonego/#findComment-57344
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

cebula, poza kolorem, nadaje produktom cebulowy smaczek.

No tak , tym kierunku nie pomyślałem :blush:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2284-boczek-gotowany-nie-wedzony-o-barwie-wedzonego/#findComment-57358
Udostępnij na innych stronach

O dziwo tak jak w jajkach farbowanymi suchymi lupinami z cebuli tak i w boczku nie jest wyczuwalna cebula.

Do gotowania uzywamy duzo czosnku a i przed mozna boczek zapeklowac innymi przyprawami tak ze smaku cebuli niema lub jest niewyczuwalna a napewno sol wedzarnicza da efekt dominujacy :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2284-boczek-gotowany-nie-wedzony-o-barwie-wedzonego/#findComment-57382
Udostępnij na innych stronach

Marcus, mięso, tak samo jak i mleko, jest bardzo chłonne jeśli chodzi o różne zapachy i smaki. Nie wiem, czy Twoje wywody w temacie poparte są praktycznymi doświadczeniami, ale jeszcze raz mogę Cię zapewnić, że gdyby to było dobre, już dawno stosowano by ten sposób w przemyśle, zwłaszcza, iż w p[rzeróbce mięsa często stosowana jest cebula (w wyrobach podrobowych nawet w duzych ilościach). Są na rynku najróżniejsze barwniki syntetyczne i naturalne, wszystkie uważane za tzw. spożywcze, ale nie znajdziesz wśród nich wyciągu z cebuli własnie z uwagi na zawartość olejków eterycznych. Czy nie czułeś nigdy specyficznego zapachu podczas barwienia jaj w wodzie z łupinami (łuskami) cebulowymi?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2284-boczek-gotowany-nie-wedzony-o-barwie-wedzonego/#findComment-57385
Udostępnij na innych stronach

Słyszałem nawet że można "uwędzić oscypki " mocząc w mocno sparzonej herbacie.

W kawie. Robi się szybko a jak ktoś się nie zna to nie wyczuje różnicy.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2284-boczek-gotowany-nie-wedzony-o-barwie-wedzonego/#findComment-57636
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.