marcus Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Lutego 2009 Witam Boczek gotowany i nie wedzony o barwie wedzonego jak to zrobic ?Wiec jest to bardzo proste kto z nas nie farbuje jaj na swieta wielkanocne lupinami z cebuli i tak samo mozna zabarwic mieso bez roznicy (to zostawiam fachowca) w smaku do wody dodajemy lupiny mniej czy wiecej,przyprawy,sol i czego jeszcze niestosowalem sol wedzarnicza a mysle ze w ten sposob cel zostalby osiagniety .Mielibysmy w ten sposob wedzanke.Gotowanie do 30 minut Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2284-boczek-gotowany-nie-wedzony-o-barwie-wedzonego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Lutego 2009 Podziałaj i podeślij fotorelację. :wink:Mogę Cie tylko zapewnić, że gdyby to było takie proste, to już dawno w sklepach nie dostałbyś produktów wędzonych w wędzarnich. Koszty, ochrona środowiska, energia itp. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2284-boczek-gotowany-nie-wedzony-o-barwie-wedzonego/#findComment-57339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Lutego 2009 Witam Wiec jest to bardzo proste kto z nas nie farbuje jaj na swieta wielkanocne lupinami z cebuli i tak samo mozna zabarwic mieso Jajka na Święta Wielkanocne też kolorujemy gotując je w wodzie z łupinkami od cebuli . Słyszałem nawet że można "uwędzić oscypki " mocząc w mocno sparzonej herbacie . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2284-boczek-gotowany-nie-wedzony-o-barwie-wedzonego/#findComment-57342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Lutego 2009 Weź sobie pod uwagę także fakt, iż cebula, poza kolorem, nadaje produktom cebulowy smaczek. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2284-boczek-gotowany-nie-wedzony-o-barwie-wedzonego/#findComment-57344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Lutego 2009 Witam cebula, poza kolorem, nadaje produktom cebulowy smaczek. No tak , tym kierunku nie pomyślałem :blush: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2284-boczek-gotowany-nie-wedzony-o-barwie-wedzonego/#findComment-57358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 20 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Lutego 2009 O dziwo tak jak w jajkach farbowanymi suchymi lupinami z cebuli tak i w boczku nie jest wyczuwalna cebula.Do gotowania uzywamy duzo czosnku a i przed mozna boczek zapeklowac innymi przyprawami tak ze smaku cebuli niema lub jest niewyczuwalna a napewno sol wedzarnicza da efekt dominujacy :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2284-boczek-gotowany-nie-wedzony-o-barwie-wedzonego/#findComment-57382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Lutego 2009 Marcus, mięso, tak samo jak i mleko, jest bardzo chłonne jeśli chodzi o różne zapachy i smaki. Nie wiem, czy Twoje wywody w temacie poparte są praktycznymi doświadczeniami, ale jeszcze raz mogę Cię zapewnić, że gdyby to było dobre, już dawno stosowano by ten sposób w przemyśle, zwłaszcza, iż w p[rzeróbce mięsa często stosowana jest cebula (w wyrobach podrobowych nawet w duzych ilościach). Są na rynku najróżniejsze barwniki syntetyczne i naturalne, wszystkie uważane za tzw. spożywcze, ale nie znajdziesz wśród nich wyciągu z cebuli własnie z uwagi na zawartość olejków eterycznych. Czy nie czułeś nigdy specyficznego zapachu podczas barwienia jaj w wodzie z łupinami (łuskami) cebulowymi? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2284-boczek-gotowany-nie-wedzony-o-barwie-wedzonego/#findComment-57385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Lutego 2009 Słyszałem nawet że można "uwędzić oscypki " mocząc w mocno sparzonej herbacie.W kawie. Robi się szybko a jak ktoś się nie zna to nie wyczuje różnicy. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2284-boczek-gotowany-nie-wedzony-o-barwie-wedzonego/#findComment-57636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.