marcus Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Lutego 2009 Jeden z pracownikow w firmie jest wielce zainteresowany wyrobami z naszego forum a pochodzi z Kazachstanu i mieszka od niedawna w niemczech tak ze niebardzo umie niemiecki powoli przekladam mu to na niemiecki + polski .Jak sie okazuje jego ojciec byl masarzem i on sam robil rozne wyroby (przewaznie z koniny szynki i kielbasy ale tez wieprzowina )No i wlasnie chcialbym mu dac oryginalny przepis na golonke Tinka oczywiscie za jego zgoda w jezyku rosyjskim zeby mugl sobie to powiesic na lodowce ale niemoge go znalezc a WIEM ZE BYL :blush: Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2311-golonka-tinka-po-rosyjsku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Lutego 2009 ale niemoge go znalezc a WIEM ZE BYLjuż wysyłamy grupę dochodzeniowo - śledczą. P.S. proszę o posprzątanie dachu w celu bezpiecznego lądowania chelikoptera. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2311-golonka-tinka-po-rosyjsku/#findComment-58375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lysy Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Lutego 2009 Tu masz wszystko https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2679 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2311-golonka-tinka-po-rosyjsku/#findComment-58377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Lutego 2009 http://kuking.net/my/viewtopic.php?p=1435332#1435332 Mówisz i masz. Tinek pozwolił całemu światu na jej (golonki) robienie :wink: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2311-golonka-tinka-po-rosyjsku/#findComment-58378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Lutego 2009 Chyba raczej ten temat: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3020&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2311-golonka-tinka-po-rosyjsku/#findComment-58379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 26 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Lutego 2009 Dzieki za szybkie interwencjie :wink: ale chodzi mi o strone gdzie to jest opisane w jezyku rosyjskim .Ktos dal to na forum rosyjskie jako swoje bo inaczej nieszlo i bylo o tym troche jako plagiat golonki Tinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2311-golonka-tinka-po-rosyjsku/#findComment-58383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Lutego 2009 http://kuking.net/my/viewtopic.php?p=1435332#1435332 a w jakim to jest języku? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2311-golonka-tinka-po-rosyjsku/#findComment-58384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Lutego 2009 Radzio dowcipniś :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2311-golonka-tinka-po-rosyjsku/#findComment-58386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Lutego 2009 Radzio sprawdz te linki ale mi z pierwszego Twego postu wchodzi dobrze a z drugiego postu zaczyna wchodzić i przełącza sie na inną stronę -nie wiem czy to tylko u mnie ???? bo przecież link wydaje się jednakowy w obu Twoich postach Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2311-golonka-tinka-po-rosyjsku/#findComment-58389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Lutego 2009 GOLONKA Голёнка, гольонка (по-польски Golonka, часть свиной туши соответствующая рульке) - деликатес, в который можно влюбиться К сердцу через желудок. Для мужчин это выражение набирает исключительное значение, особенно когда на стол подана рулька. Калорийная бомба - так чаще всего называют свиную рульку. Это блюдо сможет удовлетворить даже самого большого лакомку. Рулька находится в рейтинге наиболее жирных блюд. Её очевидное достоинство - неповторимый и характерный вкус. Поэтому рульку охотнее всего едят мужчины. "Сейчас я мечтаю только о вкусной рульке и кружке пива" - такую фразу можно очень часто услышать от мужчин. Особенно после дня изнурительной работы. Мужчины просто обожают наслаждаться вкусом этого свиного деликатеса под пиво и в хорошей, мужской компании. Но не только мужчины обожают это блюдо. Женщины, невзирая на то, что это бомба калорий, также ценят достоинства рульки - деликатеса, который дает хорошее самочувствие, появляющееся после еды. Тех, которые не хотят поверить, что дамское общество также очень любит рульку, приглашаю развеять свои сомнения, приехав в Польшу в "День Голонки". Да, рулька дождалась своего праздника. Нет точно установленного дня, но чаще всего "Дни Голёнки" организовываются во многих больших городах осенью. Тогда-то и можно попробовать множество блюд из рульки. Напомню только, что рулька наиболее вкусна, когда подана с пивом. С ней в совершенстве совмещаются: квашеная капуста, свёкла, консервированный и маринованный красный перец, овощные салаты (помидоры, огурцы, лук), хрен и горчица. Желаю не только приятного аппетита, но и чуточку благоразумия в частоте подавания рульки на стол. Потому что, кто попробует её один раз, захочет есть её чаще. Однако следует помнить, что всё пойдет нам на здоровье, если сохраним умеренность. Также и в еде вкусной рульки. Голёнка печеная После нескольких лет приготовления рулек по различным прочитанным и услышанным рецептам (а также собственных экспериментов) я остановилась на рульке без предварительного посола, печённой на капусте с картошкой. Были пройдены различные варианты рульки с предварительным посолом (варёной, варёной с запеканием, печёной) и различные варианты рульки без посола, естественно всё это и приправлялось также по-разному. В результате этих долголетних экспериментов я и мои неизменные "рулькоеды" дружно изрекли ЭТА ОЧЕНЬ ХОРОША - КОНЕЦ ЭКСПЕРИМЕНТОВ. Для печения я выбираю передние рульки, небольшие, с коротко обрезанной со стороны колена костью - порция для одного человека (могут быть тоже большие как большая порция или порция для двоих). За день до печения рульки я натираю её: * солью, * чёрным перцем, * чесноком - свежим или сушенным, * каплей соевого соуса * очень небольшим количеством майорана, * горчицей (чайная ложечка горчицы на рульку). Рульки натираю и немного мну так, чтобы специи и горчица попали везде. В день печения я укладываю в посуде для запекания "матрасик" для рулек. Укладываю слоями: 2 лавровых листка и 5-6 горошин душистого перца нашинкованную половинку головки савойскрй капусты (или белокачанной) порезанную полосками морковь (3 - 4 больших) порезанную пластинками картошку (несколько штук) лук - 2 штуки слои слегка посыпаю солью и перцем. Приготовленный матрасик выглядит так: Затем сверху укладываю рульки и поливаю (в половине стакана холодной воды развожу столовую ложку мёда и добавляю полстакана пива - большее количество пива улучшает вкус рульки, но ухудшает вкус капусты) Духовку нагреваю до 160 - 170°C, каждый знает свою духовку и будет знать как уставить на длительное медленное печение. Во время печения несколько раз переворачиваю рульки и поливаю соусом. Этот первый этап продолжается около 3 часов, рульки приобретут красивый вишнёво-коричневого цвет со всех сторон. Шкурка на этом этапе легко запеченная и немного твердая. Затем накрываю крышкой и уже до конца не открываю и не заглядываю под крышку. Температуру в духовке снижаю на 20 - 30°C, и держу в этой температуре еще 1,5-2 часа. Шкурка хорошо смягчится и приобретёт равномерный цвет. Если после этого я еще не накрываю на стол, то выключаю духовку и оставляю рульки внутри, такая выдержка тоже отлично влияет на вкус рулек. Готовятся рульки долго, но особого труда не требуют. Ставлю в духовку чаще всего перед обедом и так пекутся до вечера. Результат на фотографии. _________________Как уст румяных без улыбки, без грамматической ошибки я русской речи не люблю Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2311-golonka-tinka-po-rosyjsku/#findComment-58391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Lutego 2009 Ciekawe co teraz wyjdzie? U mnie i z pierwszego i z drugiego linka otwiera sie to samo. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2311-golonka-tinka-po-rosyjsku/#findComment-58393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 26 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Lutego 2009 Super i wielkie dzieki jak wy to robicie ja siedze godzine i szukam gdzie to bylo i niemoglem znalezc :???: Wielkie dziekips miro dostalem pare dni temu przesylke z jelitami widze ze sa zasolone mam je jeszcze raz zasolic i dac do sloika ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2311-golonka-tinka-po-rosyjsku/#findComment-58394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Lutego 2009 marcue Jeśli nie moczyłeś to nic nie robisz a jeśli moczyłeś to odsączyć, zasolić i do słoika szklanego i do lodówki ale nie do zamrażalnika. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2311-golonka-tinka-po-rosyjsku/#findComment-58395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 26 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Lutego 2009 Wiem :wink: wiem jak postempowac z jelitami ale kupuje roznie i nie zawsze so zasolone dostatecznie raz mam w vakum innym razem w zwyklym woreczku i jak niesprubujesz czy slone to niewiesz a tu widzialem grudki soli a jakos niemam czasu zeby to odpakowac i przelozyc przesto pytam dla leprzego samopoczucia a za przesylke bardzo dziekuje :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2311-golonka-tinka-po-rosyjsku/#findComment-58396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Lutego 2009 Dla lepszego samopoczucia możesz dosypać soli. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2311-golonka-tinka-po-rosyjsku/#findComment-58399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.