Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Praca dyplomowa - http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=94

Przeczytałem dwie prace dyplomowe dotyczące przetwórstwa mięsa i stwierdzam, że obydwóch przypadkach promotorzy prac słabo przykładali się do naniesienia poprawek.

Odniosłem wrażenie, że prac nie czytali lub byli lektura mocno zmęczeni lub brakowało im wiedzy fachowej by móc sprostać zadaniu, którego się podjęli.

Oto błędy, które znalazłem.

Wymieniasz nazwę jedną z form mioglobiny jako metamioglobinę, skoro chodzi o metmioglobinę.

Opisując plastyfikację mięsa, nie wyjaśniasz dokładnie roli obrotów bębna na proces tym bardziej, że sam autor książki Adam Olszewski słabo to tłumaczy. W masownicach noże-ostrza występują wewnątrz a nie jak piszesz na zewnątrz.

W czasie kutrowania temperatura farszu nie może przekroczyć 20°C w pracy jest 200C .

Czy izobat sojowy , to jest to samo, co izolat sojowy?

Podrozdział „dodatki zwiększające masę mięsną” w ogóle są nie omówione, natomiast opisałeś produkcję wędlin surowych dojrzewających.

Delta glokonolakton jest zabroniony jako dodatek do wędlin i nie stosowany w krajach Unii Europejskiej.

„W procesie produkcji wędlin surowych stosuje się dodatek kultur bakteryjnych. Najczęściej kultura startowa zawiera mikrokoki i bakterie fermentacji mlekowej.”- cytat pochodzi z podrozdziału „dodatki tworzące galaretę i wiążące soki mięsne”.

W ogóle to należy Ci pogratulować opracowania trudnego tematu, tym bardziej, że nie jesteś z zawodu masarzem, któremu łatwiej byłoby pisać na temat przetwórstwa mięsa.

Część osób po przeczytaniu moich uwag pomyśli sobie, że nie miałem do czego się przyczepić, lecz mnie zależy aby na tym forum nie było przekłamań merytorycznych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/232-praca-dyplomowa-adama-pabisa/
Udostępnij na innych stronach

Kolego Bagno, popatrz troszke przez palce na wyczyny młodych, przyszłych członków naszych szeregów. Sam fakt, że zdecydowali się na podjęcie działań w tej, trudnej dyscyplinie, zasługuje juz na uznanie.

Część błędów literowych mogła powstać podczas wstawiania przeze mnie znaczników HTML.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/232-praca-dyplomowa-adama-pabisa/#findComment-1459
Udostępnij na innych stronach

Jesli chodzi o stosowanie laktonu kwasu glukonowego (E 575) (glukono-delta-lakton, glukono-δ-lakton, GdL), dodaje sie go jako środka zakwaszającego przy produkcji kiełbas surowych, w ilości 0,2-0,8% przy specjalnych reżimach technologicznych (np. bez dodatku cukru itp), jest on w dalszym ciągu dopuszczony do stosowania w tego typu wedlinach (kiełbasy surowe) zgodnie z zasadą quantum satis, czyli w miare potrzeb. Nic nie wiem o fakcie by został zabroniony do uzytku w wymienionych typach wedlin, na terenie UE, choć staram sie śledzić na bieżąco zmiany zachodzące w technologi produkcji mięsnej.

Pozdrawiam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/232-praca-dyplomowa-adama-pabisa/#findComment-1460
Udostępnij na innych stronach

W moich uwagach bardziej chodziło, o to , że promotorzy tych prac nie cenzorują ich po napisaniu na "czysto", a ponadto nowy user przeczyta i będzie sie dopytywał dlaczego jest tak , a nie inaczej i wówczas będziemy musieli prostować niejasności, a broń Boże jeszcze potrafi sie obrazić, że nikt mu nie odpowiada.

Jeśli chodzi o E 575 to muszę jeszcze sprawdzić, gdyż czytalem opracowanie o tym dodatku gdzie w konkluzji stwierdzono, że sie nie dodaje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/232-praca-dyplomowa-adama-pabisa/#findComment-1469
Udostępnij na innych stronach

Bagno, by uniknąć takich sytuacji, przeniosłem nasze posty z tego tematu jako komentarze do pracy na stronce. Powinno rozwiązać sprawę.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/232-praca-dyplomowa-adama-pabisa/#findComment-1470
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.