Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki BonAir

 

Rut lejek plastikowy jest do kiełbas w osłonkach wieprzowych a metalowy do jelit baranich.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59460
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za szybką odpowiedz.

Czy wystarczą tylko 2 lejki ?

zależy co bedziesz "popełniał"

Ja na razie jednym lejkiem operuję :grin: i jest dobrze :cool:

Nie baranim, a "świńskim" :blush:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59492
Udostępnij na innych stronach

Jeśli zamierzasz robić kiełbaski typu kabanos to bez cienkiego lejka będzie Ci ciężko.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59496
Udostępnij na innych stronach

J20 Jelita wieprzowe 26/28 co oznaczaja te cyfry?

Średnica jelita od 26- 28 milimetra .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59505
Udostępnij na innych stronach

Proszę o informację co oznaczają kolory obrączek na których nawinięte są jelita. Czy oprócz średnicy również ich długości?

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=86

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59513
Udostępnij na innych stronach

Proszę o informację co oznaczają kolory obrączek na których nawinięte są jelita. Czy oprócz średnicy również ich długości?

Kiedyś te oznaczenia miały sens ale przy dzisiejszej wolnej amerykance są mało istotne.

Każdą dostawę trzeba przelać samemu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59542
Udostępnij na innych stronach

Miro,

czyli lejek z fi 24 na końcu nadaję się do kiełbas grubych - osłonki fi80 mm?

nie ma szerszych przy wyjściu?

Biascun tu jest mowa o rozmiarach jelit.I potwierdzam słowa Mira, że dziś w tych jelitach to wolna amerykanka.Kupujesz cienkie a są grube.

Biascun co do twojej krakowskiej, to kawałki mięsa 2 -3cm śmiało możesz napychać lejkiem 28mm a i przez lejek 24mm też te kawałki przejdą - jak nie masz większego ( jak to mówią z braku laku ....).

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59547
Udostępnij na innych stronach

czyli lejek z fi 24 na końcu nadaję się do kiełbas grubych - osłonki fi80 mm?

nie ma szerszych przy wyjściu?

To wszystko zależy od typu nadziewarki. W naszych domowych nadziewarkach zwykle największa średnica lejka waha się w granicach 28-30 mm. Do nadziewania kiełbas grubych warto poświęcić jeden lejek i obciąć go w połowie długości. Nadziewanie takiego batonu wymaga nieco wprawy. Należy tak przytrzmywać osłonkę aby farsz pchał baton podczas nadziewania cofając się lekko w tył lejka, wypychając jednocześnie powietrze w tył osłonki. Trudno to wytłumaczyć na forum. Najlepiej zobaczyć jak to robią Mistrzowie (Szczepan, Bagno).

Jest to już powód aby przyjechać na zlot. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59548
Udostępnij na innych stronach

Do zlotu to jeszcze kupa czasu, wcześniej zawitam na IV SMD. Z tym obcięciem lejka to dobry pomysł - już to widzę jak się osłonka napełnia :idea: :idea:

Dzisiaj napełniam batony szynkową jeszcze ręcznie, a za tydzień zelmerkiem, szarpak i cięty lejek.

My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59550
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj napełniam batony szynkową jeszcze ręcznie, a za tydzień zelmerkiem, szarpak i cięty lejek.

Lejek obciąć zawsze zdążysz.Ja najpierw bym spróbował lejkiem bez obcinania.Jak to jest lejek od zelmerka to pójdzie, tylko po co ten szarpak ? Chyba,że masz na myśli białe kółko zabezpieczające ślimak.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59551
Udostępnij na innych stronach

Trudno to wytłumaczyć na forum.

może tak: koniec lejka musi być cały czas "zanurzony" w już wypchniętym do słonki farszu na głębokość przynajmniej kilku cm

 

a SDM swoją drogą warto zaliczyć, paru fajnych sztuczek i ułatwień można się nauczyć

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59558
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się z tym stwierdzeniem w 100%. Nauki nigdy za wiele.

Uczę się w trybie constans. A całą wiedzę zawdzięczam zadymiaczom z tej strony.

 

Miałem na myśli prawdziwy szarpak, bo boję się, że przy takich kawałkach mięsa mogę uszkodzić właśnie ten plastik(chyba nazywa się to pierścień dystansowy). Ale czy z kolei użycie szarpaka w momencie napełniania batonów jest zasadne? Trudno, próbuję dzisiaj na plastiku - bo szarpaka jeszcze nie mam.

Chociaż muszę nadmienić, że moim konsumentom nie przeszkadza powietrze(galaretka) w wyrobach, a niektórym wręcz to lepiej smakuje.

My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59565
Udostępnij na innych stronach

Miałem na myśli prawdziwy szarpak, bo boję się, że przy takich kawałkach mięsa mogę uszkodzić właśnie ten plastik(chyba nazywa się to pierścień dystansowy). Ale czy z kolei użycie szarpaka w momencie napełniania batonów jest zasadne?

Nie bój się, ten plastik jest dość mocny.A a jak użyjesz szarpaka, to po co Ci kroić na 2-3 centymetrową kostkę.A propo jeszcze tego kółka plastikowego.Kiedyś skręciłem maszynkę jak do kiełbas tylko bez lejka.Miało to na celu mieszanie kawałków mięska 4- 5 cm, w celu poprawy kleistości i masowania.Mięsko szło do szynkowarki a mieszanie zastępowało tłuczenie młotkiem.Plastik cały :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59568
Udostępnij na innych stronach

jak do kiełbas tylko bez lejka.Miało to na celu mieszanie kawałków mięska

Gonzo, możesz zrobić to samo z lejkiem, który w tym przypadku będzie pełnił rolę "trzymacza" mięsa, żeby zbyt szybko "nie wypadało" z maszynki.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59571
Udostępnij na innych stronach

Proponuję tak. Dzisiaj produkcja szynkowej. Jutro ocena i opis jak to zrobiłem. A wtedy starsi bracia w dymie ocenią co by tu jeszcze poprawić.
My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59572
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.