rut Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Marca 2009 Witam !!!Jakie są rozmiary lejków do maszynki nr 8 i jelit, w jaki sposób są oznaczone żeby było wiadomo jakie są wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Marca 2009 http://www.wyroby-domowe.pl/lejki-lejki-maszynki-c-36_46.html Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Marca 2009 Dzięki BonAir Rut lejek plastikowy jest do kiełbas w osłonkach wieprzowych a metalowy do jelit baranich. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rut Opublikowano 4 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Marca 2009 Dzięki za szybką odpowiedz.Czy wystarczą tylko 2 lejki ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Marca 2009 Dzięki za szybką odpowiedz. Czy wystarczą tylko 2 lejki ? zależy co bedziesz "popełniał" Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Marca 2009 Dzięki za szybką odpowiedz. Czy wystarczą tylko 2 lejki ? zależy co bedziesz "popełniał" Ja na razie jednym lejkiem operuję :grin: i jest dobrze Nie baranim, a "świńskim" :blush: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rut Opublikowano 4 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Marca 2009 to jest etap kompletowania podstawowego sprzetu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Marca 2009 Jeśli zamierzasz robić kiełbaski typu kabanos to bez cienkiego lejka będzie Ci ciężko. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rut Opublikowano 4 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Marca 2009 J20 Jelita wieprzowe 26/28 co oznaczaja te cyfry? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Marca 2009 J20 Jelita wieprzowe 26/28 co oznaczaja te cyfry? Średnica jelita od 26- 28 milimetra . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Marca 2009 Proszę o informację co oznaczają kolory obrączek na których nawinięte są jelita. Czy oprócz średnicy również ich długości? Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Marca 2009 Proszę o informację co oznaczają kolory obrączek na których nawinięte są jelita. Czy oprócz średnicy również ich długości? http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=86 Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Marca 2009 Dzięki. O to pytałem. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Marca 2009 Proszę o informację co oznaczają kolory obrączek na których nawinięte są jelita. Czy oprócz średnicy również ich długości? Kiedyś te oznaczenia miały sens ale przy dzisiejszej wolnej amerykance są mało istotne. Każdą dostawę trzeba przelać samemu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Marca 2009 Miro,czyli lejek z fi 24 na końcu nadaję się do kiełbas grubych - osłonki fi80 mm?nie ma szerszych przy wyjściu? Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Marca 2009 Miro, czyli lejek z fi 24 na końcu nadaję się do kiełbas grubych - osłonki fi80 mm? nie ma szerszych przy wyjściu? Biascun tu jest mowa o rozmiarach jelit.I potwierdzam słowa Mira, że dziś w tych jelitach to wolna amerykanka.Kupujesz cienkie a są grube. Biascun co do twojej krakowskiej, to kawałki mięsa 2 -3cm śmiało możesz napychać lejkiem 28mm a i przez lejek 24mm też te kawałki przejdą - jak nie masz większego ( jak to mówią z braku laku ....). Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Marca 2009 czyli lejek z fi 24 na końcu nadaję się do kiełbas grubych - osłonki fi80 mm? nie ma szerszych przy wyjściu? To wszystko zależy od typu nadziewarki. W naszych domowych nadziewarkach zwykle największa średnica lejka waha się w granicach 28-30 mm. Do nadziewania kiełbas grubych warto poświęcić jeden lejek i obciąć go w połowie długości. Nadziewanie takiego batonu wymaga nieco wprawy. Należy tak przytrzmywać osłonkę aby farsz pchał baton podczas nadziewania cofając się lekko w tył lejka, wypychając jednocześnie powietrze w tył osłonki. Trudno to wytłumaczyć na forum. Najlepiej zobaczyć jak to robią Mistrzowie (Szczepan, Bagno). Jest to już powód aby przyjechać na zlot. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Marca 2009 Do zlotu to jeszcze kupa czasu, wcześniej zawitam na IV SMD. Z tym obcięciem lejka to dobry pomysł - już to widzę jak się osłonka napełnia :idea: :idea: Dzisiaj napełniam batony szynkową jeszcze ręcznie, a za tydzień zelmerkiem, szarpak i cięty lejek. Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Marca 2009 Dzisiaj napełniam batony szynkową jeszcze ręcznie, a za tydzień zelmerkiem, szarpak i cięty lejek. Lejek obciąć zawsze zdążysz.Ja najpierw bym spróbował lejkiem bez obcinania.Jak to jest lejek od zelmerka to pójdzie, tylko po co ten szarpak ? Chyba,że masz na myśli białe kółko zabezpieczające ślimak. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Marca 2009 Trudno to wytłumaczyć na forum.może tak: koniec lejka musi być cały czas "zanurzony" w już wypchniętym do słonki farszu na głębokość przynajmniej kilku cm a SDM swoją drogą warto zaliczyć, paru fajnych sztuczek i ułatwień można się nauczyć Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Marca 2009 Zgadzam się z tym stwierdzeniem w 100%. Nauki nigdy za wiele. Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Marca 2009 Zgadzam się z tym stwierdzeniem w 100%. Nauki nigdy za wiele.Uczę się w trybie constans. A całą wiedzę zawdzięczam zadymiaczom z tej strony. Miałem na myśli prawdziwy szarpak, bo boję się, że przy takich kawałkach mięsa mogę uszkodzić właśnie ten plastik(chyba nazywa się to pierścień dystansowy). Ale czy z kolei użycie szarpaka w momencie napełniania batonów jest zasadne? Trudno, próbuję dzisiaj na plastiku - bo szarpaka jeszcze nie mam. Chociaż muszę nadmienić, że moim konsumentom nie przeszkadza powietrze(galaretka) w wyrobach, a niektórym wręcz to lepiej smakuje. Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Marca 2009 Miałem na myśli prawdziwy szarpak, bo boję się, że przy takich kawałkach mięsa mogę uszkodzić właśnie ten plastik(chyba nazywa się to pierścień dystansowy). Ale czy z kolei użycie szarpaka w momencie napełniania batonów jest zasadne? Nie bój się, ten plastik jest dość mocny.A a jak użyjesz szarpaka, to po co Ci kroić na 2-3 centymetrową kostkę.A propo jeszcze tego kółka plastikowego.Kiedyś skręciłem maszynkę jak do kiełbas tylko bez lejka.Miało to na celu mieszanie kawałków mięska 4- 5 cm, w celu poprawy kleistości i masowania.Mięsko szło do szynkowarki a mieszanie zastępowało tłuczenie młotkiem.Plastik cały Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Marca 2009 jak do kiełbas tylko bez lejka.Miało to na celu mieszanie kawałków mięska Gonzo, możesz zrobić to samo z lejkiem, który w tym przypadku będzie pełnił rolę "trzymacza" mięsa, żeby zbyt szybko "nie wypadało" z maszynki. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Marca 2009 Proponuję tak. Dzisiaj produkcja szynkowej. Jutro ocena i opis jak to zrobiłem. A wtedy starsi bracia w dymie ocenią co by tu jeszcze poprawić. Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2336-rozmiary-lejk%C3%B3w-i-jelit/#findComment-59572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.