wojciechz Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Marca 2009 Na pewnym forum genealogicznym jest sobie wątek kulinarny.Oto jeden z zamieszczonych tam przepisów: "przepis na rosół z XVII w. wyczytany w ręcznie pisanej książce kucharskiej z Wołynia , jak przypuszczam z pańskiego dworu i to sporego.Ćwierć wołu z przodka i parę kawałów dziczyzny moczyć w przeddzień w zimnej wodzie ,następnego dnia gotować ,szumowiny zbierając . Po wyszumowaniu marchwi czerwonejfuntów dwanaście i pietruszki sześć , koprów w/g uznania .Takoż dodać tuzin kapłonówtuczonych i dwa stada przepiórek. Przepiórek nie bić a gonić parobkiem aż padną i potemżywe topić w stawie....Na temat samopoczucia parobka i wielkości garnka informacji brak." Cytuj pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2372-przepisy-kulinarne-naszych-przodk%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Marca 2009 dwa stada przepiórek. Przepiórek nie bić a gonić parobkiem aż padnązauważyłem znaczący błąd w przepisie. ..parobków musi być dwóch. :rolleyes: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2372-przepisy-kulinarne-naszych-przodk%C3%B3w/#findComment-60510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Marca 2009 Sarmaci jak widać wiedzieli co dobre, znali się na przyprawach - widocznie mięso ze zestresowanych i jeszcze utopionych przepiórek ma specyficzny smak.] Ciekaw jestem ile sztuk liczy stado przepiórek? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2372-przepisy-kulinarne-naszych-przodk%C3%B3w/#findComment-60523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciechz Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Marca 2009 Poradnik dla gospodyni z 1838 roku. "Spiżarnia wiejska obywatelska, czyli Praktyczne przepisy porządnego i należytego, tak utrzymania, jako i urządzenia spiżarni - pewnych i łatwych sposobów konserwowania wszelkich artykułów żywnościowych, do użytku i wygody człowieka służących, tudzież, dokładne sposoby robienia wszelkich gatunków pekieflejszów, wędlin , salcessonów, octu, marynaty, marmulady, konfitur, jako też rozmaitych naliwek, wódek, likierow, farbowania cukrow i rzeczy innych, zupełność spiżarni stanowiących przez..." http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=57291&from=&dirids=1 Cytuj pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2372-przepisy-kulinarne-naszych-przodk%C3%B3w/#findComment-60561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.