Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewnym forum genealogicznym jest sobie wątek kulinarny.

Oto jeden z zamieszczonych tam przepisów:

 

"przepis na rosół z XVII w. wyczytany w ręcznie pisanej książce

kucharskiej z Wołynia , jak przypuszczam z pańskiego dworu i to sporego.

Ćwierć wołu z przodka i parę kawałów dziczyzny moczyć w przeddzień w zimnej wodzie ,następnego dnia gotować ,szumowiny zbierając . Po wyszumowaniu marchwi czerwonej

funtów dwanaście i pietruszki sześć , koprów w/g uznania .Takoż dodać tuzin kapłonów

tuczonych i dwa stada przepiórek. Przepiórek nie bić a gonić parobkiem aż padną i potem

żywe topić w stawie....

Na temat samopoczucia parobka i wielkości garnka informacji brak."

pozdrawiam

Wojtek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2372-przepisy-kulinarne-naszych-przodk%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

dwa stada przepiórek. Przepiórek nie bić a gonić parobkiem aż padną

zauważyłem znaczący błąd w przepisie.

..parobków musi być dwóch. :rolleyes:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2372-przepisy-kulinarne-naszych-przodk%C3%B3w/#findComment-60510
Udostępnij na innych stronach

Sarmaci jak widać wiedzieli co dobre, znali się na przyprawach - widocznie mięso ze zestresowanych i jeszcze utopionych przepiórek ma specyficzny smak.

]

Ciekaw jestem ile sztuk liczy stado przepiórek?

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2372-przepisy-kulinarne-naszych-przodk%C3%B3w/#findComment-60523
Udostępnij na innych stronach

Poradnik dla gospodyni z 1838 roku.

 

"Spiżarnia wiejska obywatelska, czyli Praktyczne przepisy porządnego i należytego, tak utrzymania, jako i urządzenia spiżarni - pewnych i łatwych sposobów konserwowania wszelkich artykułów żywnościowych, do użytku i wygody człowieka służących, tudzież, dokładne sposoby robienia wszelkich gatunków pekieflejszów, wędlin , salcessonów, octu, marynaty, marmulady, konfitur, jako też rozmaitych naliwek, wódek, likierow, farbowania cukrow i rzeczy innych, zupełność spiżarni stanowiących przez..."

 

 

http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=57291&from=&dirids=1

pozdrawiam

Wojtek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2372-przepisy-kulinarne-naszych-przodk%C3%B3w/#findComment-60561
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.