Gość pedro Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Marca 2009 Na stronie głównej pod adresem http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=826&page= znajduje się ciekawy album "Rozbiór zasadniczy tuszy wieprzowej - Animex". Czy ktoś mógłby dopisać do poszczególnych zdjęć ich szczegółowe polskie nazwy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2400-album-rozbioru-animex/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Marca 2009 Troszkę udało mi się przetłumaczyć.Pork side=półtusza wieprzowaPork leg(noga)=szynkaPork leg muscles=mięśnie szynkiPork shank=golonkaPork foreend?Pork shoulder=łopatkaPork collar?Pork loin=polędwicaPork tenderloin=?(część z polędwicy) Pork belly=boczek ( brzuszek)RIBS to są żeberka,a niżej są trzy klasyfikacje Pork loin ribs ?Pork spareribs?Pork riblets ?Pork oyster piece= płat ostrygowy,ale jak to się ma do polskich realiów?Pork loin trimmings?Pork leg trimmings?Pork foreends trimmings?Pork shank meat?Pork belly strip?Pork rind=skorki wieprzowe Pork jowl=podgardleBack fat=słoninaCutting fat=słonina po porcjowanaPork heads= głowa wieprzowa(maski)Pork tongues=ozorek wieprzowyPork feet=nóżki wieprzowePork lungs=plucaPork kidneys=nerki(cynadra)Pork livers=wątrobaPork tail(s)=ogon(ogony)Pork heart(s)=serce(serca)Pork diaphragm=przepona Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2400-album-rozbioru-animex/#findComment-61290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciechz Opublikowano 16 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Marca 2009 Pork foreend - łopatka wieprzowa z kościąPork collar - karczekPork riblets - żeberka Cytuj pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2400-album-rozbioru-animex/#findComment-61291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Marca 2009 Witam Moze i ja no cosik sie przydam szanownemu forum Pork loin ribs to sa zeberka krociutkie bardziej miesiste (zdaje sie po przecieciu ta lepsza czesc ) od strony poledwicy drozsza wersja bo jest co obgrysc- na grila sie nadadza Pork spareribs typowe zeberka dlugie nie za wiele miesa troche tluszczu tansze - kupuje do bigosu Pork shank meat Mieso z golonki bez kosci wyciete i posegregowane bez tluszczu Pork belly strip boczek pokrojony w paski (bardziej znaczy sie w ladne plastry ) Pork loin trimmings poledwica wytrymowana - czysciutka bez warkocza i sloniny Pork leg trimmings- noga , szynka bez skory i tluszczu ladnie obrobiona Pork collar zadko tej nazwy sie uzywa w sklepach bynajmniej - karkowka - butt lub boston butt to nazwy czesto spotykane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2400-album-rozbioru-animex/#findComment-61591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.