Skocz do zawartości

Album rozbioru "Animex"


Rekomendowane odpowiedzi

Na stronie głównej pod adresem http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=826&page= znajduje się ciekawy album "Rozbiór zasadniczy tuszy wieprzowej - Animex". Czy ktoś mógłby dopisać do poszczególnych zdjęć ich szczegółowe polskie nazwy ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2400-album-rozbioru-animex/
Udostępnij na innych stronach

Troszkę udało mi się przetłumaczyć.

Pork side=półtusza wieprzowa

Pork leg(noga)=szynka

Pork leg muscles=mięśnie szynki

Pork shank=golonka

Pork foreend?

Pork shoulder=łopatka

Pork collar?

Pork loin=polędwica

Pork tenderloin=?(część z polędwicy)

Pork belly=boczek ( brzuszek)

RIBS to są żeberka,a niżej są trzy klasyfikacje

Pork loin ribs ?

Pork spareribs?

Pork riblets ?

Pork oyster piece= płat ostrygowy,ale jak to się ma do polskich realiów?

Pork loin trimmings?

Pork leg trimmings?

Pork foreends trimmings?

Pork shank meat?

Pork belly strip?

Pork rind=skorki wieprzowe

Pork jowl=podgardle

Back fat=słonina

Cutting fat=słonina po porcjowana

Pork heads= głowa wieprzowa(maski)

Pork tongues=ozorek wieprzowy

Pork feet=nóżki wieprzowe

Pork lungs=pluca

Pork kidneys=nerki(cynadra)

Pork livers=wątroba

Pork tail(s)=ogon(ogony)

Pork heart(s)=serce(serca)

Pork diaphragm=przepona

Pozdrawiam gorąco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2400-album-rozbioru-animex/#findComment-61290
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Witam

 

Moze i ja no cosik sie przydam szanownemu forum

 

Pork loin ribs to sa zeberka krociutkie bardziej miesiste (zdaje sie po przecieciu ta lepsza czesc ) od strony poledwicy drozsza wersja bo jest co obgrysc- na grila sie nadadza

 

Pork spareribs typowe zeberka dlugie nie za wiele miesa troche tluszczu tansze - kupuje do bigosu

 

Pork shank meat Mieso z golonki bez kosci wyciete i posegregowane bez tluszczu

 

Pork belly strip boczek pokrojony w paski (bardziej znaczy sie w ladne plastry )

 

Pork loin trimmings poledwica wytrymowana - czysciutka bez warkocza i sloniny

 

Pork leg trimmings- noga , szynka bez skory i tluszczu ladnie obrobiona

 

Pork collar zadko tej nazwy sie uzywa w sklepach bynajmniej - karkowka - butt lub boston butt to nazwy czesto spotykane

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2400-album-rozbioru-animex/#findComment-61591
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.