Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W przepisach na stronie głównej dotyczących wędzenia kiełbasy często pojawia sie sformułowanie:

 

- wędzenie w ciepłym dymie następnie parzenie w wodzie... , następnego dnia wędzenie zimnym dymem 12 godzin ale tylko kiełbasy parzone

- w innych przepisach jest wędzimy ciepłym dymem następnie podnosimy temp. w wędzarni i pieczemy kiełbase , następnego dnia wędzimy zimnym dymem 12 godzin

 

i które zdanie jest bardziej właściwe ?? jeżeli chodzi o praktyczność to ja wolę upiec w wędzarni niz rozgrzewać wodę i parzyć .

 

U mnie i tak nigdy kiełbas nie parzono tylko piekło się w wędzarni

 

problem się pojawił dlatego że wędzę dziśs krakowska suchą i jałowcową a obie mają tak rozbieżny opis

jedna wedzic zimnym dymem po pieczeniu druga wędzic zimnym dymem tylko po parzeniu :rolleyes:

 

Pozdrawiam Paweł

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2429-parzenie-a-pieczenie-kie%C5%82bas/
Udostępnij na innych stronach

pieczone są lepsze w smaku ale mniej wydajniejsze od parzonych

przytoczyłeś opisy z norm branżowych więc wiesz że tam liczył się też aspekt ekonomiczny

 

ogólnie proces musi być taki:

wędzenie>>>obróbka termiczna>>>wędzenie

 

drugie wędzenie nadaje trwałości

 

Ja osobiście też już coraz więcej dopiekam, ale ponieważ część kiełbasy zamrażam wiec jest ona przeznaczona do parzenia (oczywiście po rozmrożeniu)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2429-parzenie-a-pieczenie-kie%C5%82bas/#findComment-61884
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.