italodisco Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Marca 2009 W przepisach na stronie głównej dotyczących wędzenia kiełbasy często pojawia sie sformułowanie: - wędzenie w ciepłym dymie następnie parzenie w wodzie... , następnego dnia wędzenie zimnym dymem 12 godzin ale tylko kiełbasy parzone - w innych przepisach jest wędzimy ciepłym dymem następnie podnosimy temp. w wędzarni i pieczemy kiełbase , następnego dnia wędzimy zimnym dymem 12 godzin i które zdanie jest bardziej właściwe ?? jeżeli chodzi o praktyczność to ja wolę upiec w wędzarni niz rozgrzewać wodę i parzyć . U mnie i tak nigdy kiełbas nie parzono tylko piekło się w wędzarni problem się pojawił dlatego że wędzę dziśs krakowska suchą i jałowcową a obie mają tak rozbieżny opis jedna wedzic zimnym dymem po pieczeniu druga wędzic zimnym dymem tylko po parzeniu :rolleyes: Pozdrawiam Paweł Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2429-parzenie-a-pieczenie-kie%C5%82bas/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Marca 2009 pieczone są lepsze w smaku ale mniej wydajniejsze od parzonych przytoczyłeś opisy z norm branżowych więc wiesz że tam liczył się też aspekt ekonomiczny ogólnie proces musi być taki:wędzenie>>>obróbka termiczna>>>wędzenie drugie wędzenie nadaje trwałości Ja osobiście też już coraz więcej dopiekam, ale ponieważ część kiełbasy zamrażam wiec jest ona przeznaczona do parzenia (oczywiście po rozmrożeniu) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2429-parzenie-a-pieczenie-kie%C5%82bas/#findComment-61884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.