Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tekst jest stary dotyczy domowej produkcji kiełbas dojrzewających.

Przedstawiam jedną stronę.

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2436-kto-przet%C5%82umaczy/
Udostępnij na innych stronach

To jest maksymalna wielkość zdjęć jaka otrzymałem z Kanady. Popróbuj, jesli sie nie uda, to poproszę Ligawę o podesłanie lepszych kopii.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2436-kto-przet%C5%82umaczy/#findComment-62365
Udostępnij na innych stronach

Próbowałem coś zrobić z obrazem ale bez rezultatu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2436-kto-przet%C5%82umaczy/#findComment-62369
Udostępnij na innych stronach

Narazie udalo mi sie rozczytac ,ze chodzi tu o ogolnikowy opis zmian w czasie przedsiebiorstw(metod ,narzedzi) produkujacych surowe (dojzewajacych )kielbasy .

Zdjecie skopiowalem i powiekszylem w tygodniu powalcze .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2436-kto-przet%C5%82umaczy/#findComment-62372
Udostępnij na innych stronach

Probowalismy w 3 chlopa to rozczytac, ale z programami ,ktorymi dysponujemy to nic z tego nie bedzie :sad: . Maxell gdyby ci sie udalo zdobyc lepsza kopie (moze zamiast skanowania zrobic zdjecie?) to nie ma problemu :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2436-kto-przet%C5%82umaczy/#findComment-62469
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Gość Anonymous

To jest maksymalna wielkość zdjęć jaka otrzymałem z Kanady. Popróbuj, jesli sie nie uda, to poproszę Ligawę o podesłanie lepszych kopii.

Witam.

 

Dzisiaj trafiłem na ten temat.

Akurat jestem w tej dobrej sytuacji. ze umiem czytać Gothic (Kurentschrift), czy jak dawnooooo temu się to nazywało - "szwabacha".

Jeżeli dostanę skany w lepszej jakości, jestem pewien, że dam radę (99,99%).

 

Może wstyd się przyznawać, ale prawie 30 lat temu czytałem (z ciekawości) w oryginale "Mein Kampf" - był drukowany właśnie taką czcionką, na początku trochę się namęczyłem :cry: .

 

Na innym forum (elektroda.pl) tłumaczyłem Koledze świadectwo szkolne Jego dziadka (duzo pisane recznie).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2436-kto-przet%C5%82umaczy/#findComment-116398
Udostępnij na innych stronach

Przeczytałem tekst i zapewniam że nie opłaca się go tłumaczyć :sad:

Autor porównuje technologie wędliniarskie kiedyś i teraz (tzn. wtedy kiedy pisał)

Co parę zdań się powtarza :lol:

Krótki sens jast taki:

Kiedyś siekano mięso siekaczem, a teraz wilkiem.

Siekany surowiec daję ładniejszy przekrój, ale tylko w zimnej porze roku.

Latem spawdza się wilk który stawiany jest w zimniejszych pomieszczeniach.

Tyle że maszyny w tamtych czasach to duże inwestycje i nie każy mógł sobie na to pozwolić.

itd.

Siekacz po niem. Wiegemesser

http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Wiegemesser.jpg&filetimestamp=20060314154251

http://laliny.republika.pl/zaj.htm

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2436-kto-przet%C5%82umaczy/#findComment-116403
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.