artur50 Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Marca 2009 Nie wiem,co zrobilem zle,ale po uwedzeniu kielbasy,skorka jest bardzo twarda.W czasie robienia,zrobilem probe na goraco i bylo wszystko ok! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2453-wedzenie-kielbasy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Marca 2009 Przyczyn może być wiele, ale najprawdopodobniej zbyt niska wilgotność podczas wędzenia, zdażało mi się tak czasem. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2453-wedzenie-kielbasy/#findComment-63120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Marca 2009 zbyt niska wilgotność podczas wędzenia????? Do tej pory wydawało mi się, że należy raczej walczyć z nadmiarem wilgoci przed i podczas wędzenia, a tu taka niespodzianka :-) Swoją drogą, jak możemy zwiększyć wilgotność dymu? Mokre drewno? Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2453-wedzenie-kielbasy/#findComment-63126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Marca 2009 We wstępnej fazie wędzenia wyrób należy osuszyć, by po zakończeniu nie wyglądał nieładnie.W trakcie wędzenia trzeba jednak baczyć na wilgotność, niektórzy nawet ją mierzą, by wytworzone dzieła nie wyschły za bardzo powierzchniowo. Przez suchą skorupę dym słabo penetruje wnętrze np. wędzonek. Trochę mokrego drewna to też sposób na zwiększenie wilgotności w trakcie wędzenia. To z moich obserwacji, teorii nie znam. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2453-wedzenie-kielbasy/#findComment-63129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Marca 2009 Przez suchą skorupę dym słabo penetruje wnętrze np. wędzonekTo racja, ale ta sucha skorupa to wg mojej wiedzy efekt raczej przypieczenia, a nie przesuszenia. Ale mogę się mylić. Trochę mokrego drewna to też sposób na zwiększenie wilgotności w trakcie wędzenia.Czy miałeś kiedyś konieczność dorzucenia mokrych szczapek? Jeśli tak, to rozumiem, że jakoś pod koniec? Gdzieś w jakimś topicu czytałem o podkładaniu jednego suchego i jednego świeżego drewienka. Pewnie tak to ma wyglądać. Pamiętam, że dobre kilka lat temu, gdy zaczynałem dymić, i wiedzy miałem jescze mniej, niż teraz, ktoś "usłużny" podpowiedział mi, że wędzić należy mokrym drewnem. I to mokrym, a nie świeżym. Recepta była następująca: suche szczapy na noc do wanny z wodą, rano odpalanie wędzarni suchym drewnem, i gdy się już sporo żaru wytworzy, pakujemy dużo tego mokrego. O efektach raczej się nie będe rozpisywał ... Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2453-wedzenie-kielbasy/#findComment-63140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.