Skocz do zawartości

Wędzarenka salvado po facelifting'u


salvado

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem budować nową, ale w końcu stanęło na lekkiej modernizacji naszej "brzyduli". Główny nacisk poszedł na powiększenie, choć przy okazji na estetyce też zyskała. Kilak fotek dla pochwalenia sie :-)

 

http://img196.imageshack.us/img196/1064/dsc2170v.jpg

 

http://img196.imageshack.us/img196/9580/dsc2175g.jpg

 

http://img196.imageshack.us/img196/9369/dsc2164g.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

będzie pochwała od Prezesa

:grin: Pewno, że będzie! :grin: Piękna wędzarnia! Zmyślnie powiększony "metraż" - pomysł na pewno przyda się nie wiedzącym co zrobić z za małej wędzarni.

No i równie ważne - ten Prosiaczek!!! Bardzo uroczy i klimatyczny :grin: Muszę Kolegę salvado "pomęczyć": jak to się robi?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja mam pytanie czy ten termometr nie jest czasem od lub do pieca CO

Nie wiem. kilka lat temu ktoś na allegro sprzedawał je po 5 zł, więc kilka szt. kupiłem. Termometr jest bimetaliczny i z moich doświadczeń i pomiarów wynika, że ma prawidłowe wskazania. Jedyny minus tego typu konstrukcji to dość spora jak na nasze wymagania bezwładność czasowa, która wynosi 2-3 minuty. Ale przy wyczuciu wędzarni nie stanowi to praktycznie żadnego problemu.

Muszę Kolegę salvado "pomęczyć": jak to się robi?

Eeee ... taka tam ręczna dłubaninka :-). Oczywiście przy pomocy szablonu, bo talentów Twej żony to ja niestety w najmniejszym stopniu nie posiadam :-)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziadku Czy tylko otwierane daszki mają u Ciebie poklask. Uważasz, że np: w wędzarni z takim rozwiązaniem wędzi się źle. wędzi się źle. Odnotowałem taki oto efekt wczorajszego wędzenia kiełbasy Czy jest źle ?

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję wędzarni . To jest to co naprawdę powinno dobrze wędzić. No i te rozwiązanie daszku - brawo

nic milszego nie mogło mnie dzisiaj spotkać :-). No, może poza rosołem niedzielnym :-).

 

A wędzi dobrze. Nie mam żadnego problemu z nierównomiernym rozkładem dymu. Kształt, ustawienie, rozchylenie skrzydełek rozpraszacza - dobrane eksperymentalnie (cały dzień zabawy, ale opłaciło się). Rozpraszacz zrobiony z nierdzewki ze starego bębna z pralki (3 zł na skupie złomu). Część dymu przechodzi przez perforację blachy, część idzie na boki.

Wędzarnia w obecnej postaci nie wymaga przekładania kijów. Nie ma też potrzeby wspomagania obiegu wentylatorami. Osuszanie też nie stanowi żadnego problemu. 25 kg wsadu wymaga półgodzinnego "wyżarzania" przy uchylonym na ok. 30* daszku.

 

A tak przy okazji, to nie wiem, na czym to polega, ale wędzarenka, nawet przed przeróbką, jakby sama chciała utrzymywać najbardziej pożądaną przeze mnie temp. 50*C. Choć palenisko jest jeszcze dość prymitywne, to jakoś tak wychodzi, że całość jest praktycznie bezobsługowa. Co kilkadziesiąt minut tylko nową szczapkę trzeba dołożyć i samo się robi :-)

 

[ Dodano: Nie Paź 04, 2009 09:43 ]

salvado możesz wrzucić fotki tego termometru.

tak na szybko:

http://paa.pl/termometr_do_pieca_co_bojlera_wdzorni-195359250.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziadku Czy tylko otwierane daszki mają u Ciebie poklask. Uważasz, że np: w wędzarni z takim rozwiązaniem wędzi się źle.

DZIADKOWI chodziło to że wędzarnia ma możliwość dużego "otwarcia" dla ujścia dymu

- u Ciebie jest bardzo duży przekrój wylotu, do tego łuki, czyli też zapewne DZIADEK wyda opinię pozytywną :lol:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki abratku teraz to już nawet bym nie przerabiał. Stwierdzam, że wędzi się dobrze. Jestem w stanie utrzymać temperaturę w wędzarni od 30'C do ponad 100'C i to mnie zadowala.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.