salvado Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Października 2009 Miałem budować nową, ale w końcu stanęło na lekkiej modernizacji naszej "brzyduli". Główny nacisk poszedł na powiększenie, choć przy okazji na estetyce też zyskała. Kilak fotek dla pochwalenia sie :-) http://img196.imageshack.us/img196/1064/dsc2170v.jpg http://img196.imageshack.us/img196/9580/dsc2175g.jpg http://img196.imageshack.us/img196/9369/dsc2164g.jpg Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Października 2009 Bardzo ładna. No i do tego będzie pochwała od Prezesa. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Października 2009 będzie pochwała od Prezesa :grin: Pewno, że będzie! :grin: Piękna wędzarnia! Zmyślnie powiększony "metraż" - pomysł na pewno przyda się nie wiedzącym co zrobić z za małej wędzarni. No i równie ważne - ten Prosiaczek!!! Bardzo uroczy i klimatyczny :grin: Muszę Kolegę salvado "pomęczyć": jak to się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Października 2009 A ja mam pytanie czy ten termometr nie jest czasem od lub do pieca CO ? Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 4 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Października 2009 A ja mam pytanie czy ten termometr nie jest czasem od lub do pieca CONie wiem. kilka lat temu ktoś na allegro sprzedawał je po 5 zł, więc kilka szt. kupiłem. Termometr jest bimetaliczny i z moich doświadczeń i pomiarów wynika, że ma prawidłowe wskazania. Jedyny minus tego typu konstrukcji to dość spora jak na nasze wymagania bezwładność czasowa, która wynosi 2-3 minuty. Ale przy wyczuciu wędzarni nie stanowi to praktycznie żadnego problemu. Muszę Kolegę salvado "pomęczyć": jak to się robi?Eeee ... taka tam ręczna dłubaninka :-). Oczywiście przy pomocy szablonu, bo talentów Twej żony to ja niestety w najmniejszym stopniu nie posiadam :-) Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Października 2009 salvado możesz wrzucić fotki tego termometru. Widziałem podobny w Brico Depot za 20zł to bym sobie zakupił. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Października 2009 Gratuluję wędzarni . To jest to co naprawdę powinno dobrze wędzić. No i te rozwiązanie daszku - brawo .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Października 2009 Dziadku Czy tylko otwierane daszki mają u Ciebie poklask. Uważasz, że np: w wędzarni z takim rozwiązaniem wędzi się źle. wędzi się źle. Odnotowałem taki oto efekt wczorajszego wędzenia kiełbasy Czy jest źle ? Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Października 2009 Po przeróbce wyszła fajna wędzarnia gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 4 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Października 2009 Gratuluję wędzarni . To jest to co naprawdę powinno dobrze wędzić. No i te rozwiązanie daszku - brawonic milszego nie mogło mnie dzisiaj spotkać :-). No, może poza rosołem niedzielnym :-). A wędzi dobrze. Nie mam żadnego problemu z nierównomiernym rozkładem dymu. Kształt, ustawienie, rozchylenie skrzydełek rozpraszacza - dobrane eksperymentalnie (cały dzień zabawy, ale opłaciło się). Rozpraszacz zrobiony z nierdzewki ze starego bębna z pralki (3 zł na skupie złomu). Część dymu przechodzi przez perforację blachy, część idzie na boki. Wędzarnia w obecnej postaci nie wymaga przekładania kijów. Nie ma też potrzeby wspomagania obiegu wentylatorami. Osuszanie też nie stanowi żadnego problemu. 25 kg wsadu wymaga półgodzinnego "wyżarzania" przy uchylonym na ok. 30* daszku. A tak przy okazji, to nie wiem, na czym to polega, ale wędzarenka, nawet przed przeróbką, jakby sama chciała utrzymywać najbardziej pożądaną przeze mnie temp. 50*C. Choć palenisko jest jeszcze dość prymitywne, to jakoś tak wychodzi, że całość jest praktycznie bezobsługowa. Co kilkadziesiąt minut tylko nową szczapkę trzeba dołożyć i samo się robi :-) [ Dodano: Nie Paź 04, 2009 09:43 ] salvado możesz wrzucić fotki tego termometru.tak na szybko: http://paa.pl/termometr_do_pieca_co_bojlera_wdzorni-195359250.html Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Października 2009 Dzięki salvado Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Października 2009 Dziadku Czy tylko otwierane daszki mają u Ciebie poklask. Uważasz, że np: w wędzarni z takim rozwiązaniem wędzi się źle.DZIADKOWI chodziło to że wędzarnia ma możliwość dużego "otwarcia" dla ujścia dymu - u Ciebie jest bardzo duży przekrój wylotu, do tego łuki, czyli też zapewne DZIADEK wyda opinię pozytywną :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Października 2009 Dzięki abratku teraz to już nawet bym nie przerabiał. Stwierdzam, że wędzi się dobrze. Jestem w stanie utrzymać temperaturę w wędzarni od 30'C do ponad 100'C i to mnie zadowala. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Października 2009 I to jest najważniejsze że cię zadowala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.