Skocz do zawartości

Szynka wieprzowa peklowana na sucho


Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

szynka wieprzowa 5 kg

sól 1 szklanka (300 g)

saletra 5 łyżeczek (25 g)

cukier 2 łyżki

kolendra rozdrobniona 2 łyżeczki

goździki 8 szt. (rozdrobnić)

liście laurowe 4-5 szt.

ziele angielskie 10 ziarenek (rozdrobnić)

 

Sól dokładnie wymieszać z saletrą i przyprawami, szynkę dokładnie natrzeć

ze wszystkich stron, ułożyć w naczyniu, kładąc na spód i na wierzch liście laurowe

i pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Następnie przenieść

do chłodnego pomieszczenia na 3 tygodnie, przekładając szynkę w tym czasie

co 3 dni z boku na bok i polewając zbierającą się na dnie solanką.

Upeklowaną szynkę osuszyć w przewiewie 3-4 godziny i wędzić zimnym dymem

przez 6 dni. Szynkę taką można przechowywać w chłodnym pomieszczeniu

przez 5-6 miesięcy.

Szynkę przeznaczoną do ugotowania (wyrób krótkotrwały) należy wędzić dymem

gorącym przez 3 godziny, a następnie gotować ok. 2.5 godziny,

sprawdzając miękkość ostrym widelcem, po upływie 2 godzin od czasu gotowania.

 

To oryginalny przepis, moje zmiany to płukanie w zimnej wodzie przez 2 godziny,

no i parzenie według zaleceń (72 st. C w środku wędzonki).

fot. 1. Po trzech tygodniach peklowania

 

fot. 2. Już w siatkach.

 

fot. 3. Uwędzone

 

fot. 4. Prawie już zjedzone

 

 

sorry zapomniałem o najważniejszym :blush:

przepis pochodzi z:

 

W. Poszepczyński, Domowe przetwory z mięsa. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne Warszawa 1985

 

pozdrawiam Jałek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2460-szynka-wieprzowa-peklowana-na-sucho/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.