Jałek Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Marca 2009 Składniki: szynka wieprzowa 5 kg sól 1 szklanka (300 g) saletra 5 łyżeczek (25 g) cukier 2 łyżki kolendra rozdrobniona 2 łyżeczki goździki 8 szt. (rozdrobnić) liście laurowe 4-5 szt. ziele angielskie 10 ziarenek (rozdrobnić) Sól dokładnie wymieszać z saletrą i przyprawami, szynkę dokładnie natrzeć ze wszystkich stron, ułożyć w naczyniu, kładąc na spód i na wierzch liście laurowe i pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia na 3 tygodnie, przekładając szynkę w tym czasie co 3 dni z boku na bok i polewając zbierającą się na dnie solanką. Upeklowaną szynkę osuszyć w przewiewie 3-4 godziny i wędzić zimnym dymem przez 6 dni. Szynkę taką można przechowywać w chłodnym pomieszczeniu przez 5-6 miesięcy. Szynkę przeznaczoną do ugotowania (wyrób krótkotrwały) należy wędzić dymem gorącym przez 3 godziny, a następnie gotować ok. 2.5 godziny, sprawdzając miękkość ostrym widelcem, po upływie 2 godzin od czasu gotowania. To oryginalny przepis, moje zmiany to płukanie w zimnej wodzie przez 2 godziny, no i parzenie według zaleceń (72 st. C w środku wędzonki). fot. 1. Po trzech tygodniach peklowania fot. 2. Już w siatkach. fot. 3. Uwędzone fot. 4. Prawie już zjedzone sorry zapomniałem o najważniejszym :blush: przepis pochodzi z: W. Poszepczyński, Domowe przetwory z mięsa. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne Warszawa 1985 pozdrawiam Jałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2460-szynka-wieprzowa-peklowana-na-sucho/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.