wukashi Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam wszytskich, Jestem nowym uzytownikiem forum jak rowiniez jeszcze nie opalonym "zadymiaczem" Do tej pory uwedzilem 3 kurczaki, ze wzgledu na niski stopien trudnoci ( wyszly bardzo smaczne) i teraz przyszla kolej na truniejsze wedzenia. Kupilem dzis: - schab bez kosci okolo 2,2 kg- ogonowka okolo 2,5 kg Z tego mieska chcialbym przygotowac smaczne wedliny - wedzonki. I teraz pytanie czy miesko moge upeklowac razem ?Schab podzieliem na 3 kawalki po okolo 0,7 kg. Ogonowke zostawilem w calosci.Przygotowalem zalewe peklujaca w postaci :2 l wody + 280 gram peklosoli + 0,5l wody z przyprawamiPrzed wlozeniem w pekle, schab natarlem czosnkiem i zostawilem na kilka chwil w chlodnym miejscu.Przyprawy takie jak:liscie laurowe, mieszanke pieprzow, ziele angielskie(tluczone), szczypte cukru, szczypte ziol prowansalskich, gozdziki zagotowalem w 0,5 l wody i po ostudzeniu dodalem do roztworu wody i soli peklujacej ( wsumie 2,5 l zalewy). Czy moge peklowac schab i ogonowke razem ? Czy dobrze obliczylem proporcje peklosoli i wody na ta ilosc miesa ? Czy mieso nie bedzie za slone, lub zbyt malo slone ?Mieso zamierzam peklowac okolo 8 dni.Chcialbym je rownierz nastrzyknac tylko czy to sie robi roztworem w ktorym mieso sie pekluje czy przygotowywuje specjalny roztwor tylko do nastrzykiwania ? I teraz nastepne pytanie, czy ogonowka i schab bedzie sie wedzic tyle samo czasu ?Schab chcialbym zrobic pieczony bez parzenia, a ogonowke parzona.Prosze o rady porady itp. Dziekuje serdecznie i Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Schab bez kości :wink: Chyba jednak za dużo soli. Wg tabeli to jest stężenie na 5 dni.Z drugiej strony biorąc pod uwagę te dodatkowe pół litra wody...Ale i tak znajdzie się sporo osób, które stwierdzą, że za dużo. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Kupilem dzis: - schab bez kosci okolo 2,2 kgWedług obowiązujących zasad, schab bez kości nie istnieje :grin: W związku z tym kupiłeś polędwicę :grin: A polędwicę zrób tak http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1061 albo tak: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1548 I jeszcze parę przepisów tam znajdziesz. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wukashi Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Kupilem dzis: - schab bez kosci okolo 2,2 kgWedług obowiązujących zasad, schab bez kości nie istnieje :grin: W związku z tym kupiłeś polędwicę :grin: A polędwicę zrób tak http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1061 albo tak: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1548 I jeszcze paę przepisów tam znajdziesz. :grin: Jesli chodzi o schab wzorowalem sie wlasnie na tym drugim przepisie, aczkolwiek nie wiem co zrobic z ta ogonowka. I ile dodac tej peklosoli, boje sie ze mieso wyjdzie za slone na co przeczuleni sa moi domownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Przy peklowaniu na mokro masz kilka sposobówhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3159Dobierz sobie słoność dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam boje sie ze mieso wyjdzie za slone na co przeczuleni sa moi domownicy. Takie jest ryzyko jak peklujesz pierwszy raz . Mamy różne kubki smakowe , różną wrażliwość na sól . Dokładnie zważ mięsko określ , ile masz czasu do wędzenia , wyszukaj w tabeli DZIADKA jaką masz zrobić solankę , a niepewności podaj na forum . Będzie łatwiej pomóc . Do Świąt zdążysz . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wukashi Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam boje sie ze mieso wyjdzie za slone na co przeczuleni sa moi domownicy. Takie jest ryzyko jak peklujesz pierwszy raz . Mamy różne kubki smakowe , różną wrażliwość na sól . Dokładnie zważ mięsko określ , ile masz czasu do wędzenia , wyszukaj w tabeli DZIADKA jaką masz zrobić solankę , a niepewności podaj na forum . Będzie łatwiej pomóc . Do Świąt zdążysz . Pozdrawiam Jutro wyjme mieso dokladnie zwaze i przygotuje nowa zalewe peklujaca. Tylko co zrobic ta ogonowka... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam Tylko co zrobic ta ogonowka... Ogonówka - biodrówka jak dobrze rozumiem to zapekluj tak jak szynkę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wukashi Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Witam Tylko co zrobic ta ogonowka... Ogonówka - biodrówka jak dobrze rozumiem to zapekluj tak jak szynkę . Pozdrawiam Witam Dzis ponownie dokonalem wazenia miesa. Wyszlo dokladnie 5 kg. Czas peklowania okreslilem na 7 dni i sporzadzilem nowa zalewe peklujaca z 2 litrow wody + 250 gram peklosoli, wedlug tabeli DZIADKA. Czy uwazacie ze teraz bedzie OK ? I czy moze mi ktos wyjasnic jak i z czego robic te nastrzyki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Nastrzyki robi się z tej solanki, którą przygotowałeś. Można robić np strzykawką. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Na nasze kubki smakowe przy tygodniowym peklowaniu (i to z nastrzykiem) na dwa litry wody wystarczy spokojnie 160-170g peklosoli...Z drugiej strony w naszej kuchni używa się względnie mało soli. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 wukashi. Po co tak małe schaby chcesz nastrzykiwać. Chyba że chcesz mieć wyroby podobne do sklepowych ,czyli napompowane chemią Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Nastrzyki robi się z tej solanki, którą przygotowałeś. Można robić np strzykawką.Robię tak od początku swojej (krótkiej) kariery i jest OK :grin: --------------------------- czyli napompowane chemiąJacekn, już po raz kolejny czytam, że Ty nastrzyk solanką traktujesz jak nastrzyk przemysłowy fosforanami i innym świństwem. Przecież my nastrzykujemy mięso czystą solanką w celu szybszego, równomiernego zasolenia i zapeklowania. Nie myl tego z "pompowaniem" wędlin Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Czy peklosól to czysta solanka,czysta solanka to woda+sól Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 czysta solanka to woda+sólZgadza się z tym, że woda + sól = szara wędlina np. kiełbasa biała. Woda + peklosól (lub sama peklosól w peklowaniu suchym) = piękny kolor wędlin. Kiedyś zamiast peklosoli była sól + saletra. Dlaczego teraz jest mieszanka soli i nitrytu czyli peklosól ? Czy zadałeś sobie minimalny trud aby poszukać i poczytać ? http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1552 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1602 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1587 Uważam, że Twoje wypowiedzi mogą wprowadzać w błąd koleżanki i kolegów, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę ze smacznymi i zdrowymi wyrobami. Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Kiełbase cienką robię na soli i czy to biała czy wędzona zawsze jest różowa w przekroju,tylko po zmieleniu i nasoleniu trzeba to trzymać 48 godzin .Dlatego tak pisze bo tylko piszecie że peklosól i nic innego a to jest wprowadzanie w błądSzynki można robić też z minimalną dawką peklosoli i zwiększyć dawkę soli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 tylko piszecie że peklosól i nic innegoNa forum jest sporo przepisów na wędliny bez peklosoli i często udaje się uzyskać kolor wędlin peklowanych. można robić też z minimalną dawką peklosoli i zwiększyć dawkę soli Oczywiście W bardzo dużej ilości przepisów ich autorzy podają, że mieszają peklosól ze zwykłą solą. Ja osobiście zawsze mieszam 50/50 Pozdrawiam P.S Zaraz pewnie zostaniemy "skasowani" za OT :rolleyes: Żeby więc było choć troszkę w temacie : :wink: Wukashi , proponuję i Tobie część peklosoli zastąpić zwykłą solą. Najlepiej bez dodatku jodu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Ja zeszłem 20%peklosoli 80% soli szynki są różowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Ja zeszłem 20%peklosoli 80% soli szynki są różoweOdgrzewasz Kolego dawno przewałkowany tutaj temat. Autorytety tej strony wytłumaczyły nam kiedyś, że ilość nitrytu w peklosoli jest niewielka i nie można tego przedawkować. Zrobili to na tyle jasno, że nawet wrogo nastawiony do wszelkiej chemii spożywczej kolega andy, stosuje, bez obrzydzenia, do peklowania samą peklosól. Szkoda miejsca na forum na dywagacje ile soli jest w soli :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 tylko po zmieleniu i nasoleniu trzeba to trzymać 48 godzin .Aha, rezygnujesz z nitrytu, bo jest be, a za to dostajesz miliony bakterii i innych drobnoustrojów - smacznego! Ja wolę gdy zmielone mięsko jest jednak dobrze zapeklowane i szybko przerobione. Jeśli już hodować jakieś bakterie, to tylko pożyteczne szczepy, np. w salami, a nie to, co akurat wyrosło na sitkach lub lata w powietrzu. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Maad jeżeli ci coś rośnie na sitkach to umyj ,a nie pisz bzdur sól jest naturalnym konserwantem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 A słyszałes o szkodliwych dla nas, bakteriach sololubnych? :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Tak występują te bakterie gdy stężenie solanki jest małe.Sól do wyrobów powinno się wyprażyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-63985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Gdyby mielenie mięsa nie miało negatywnych skutków bakteriologicznych, to tatara jedlibyśmy przez tydzień, a mięso mielone mogłoby leżeć na półkach w sklepie przez miesiąc. Każde przekrojenie kawałka mięsa zwiększa powierzchnię na której rozwijają się bakterie. Przy mieleniu dzieje się to niestety bardzo intensywnie. I wcale nie chodzi o bakterie sololubne, ale o to wszystko co lata w powietrzu i rośnie na wszystkich przedmiotach w około.Nie sugeruję, że masz brudne sitka. Z pewnością dbasz o czystość, ale czyste nie oznacza sterylne. Nie mielisz też przecież w próżni. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-64038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Bakterie sololubne rozwijają sie w trakcie peklowania, bez względu na stopień wyprażenia soli, korzystając z jej zawartości w solance.Poza tym, polecam zapoznanie się z informacjami zamieszczonymi na stronie głównej, a dotyczacymi zadań, jakie mają do spełnienia poszczególne składniki peklujące podczas peklowania.Podkreslam - w przypadku większych elementów na wędzonki (szynka, karkówka), stosując peklowanie kilkudniowe, mięso MUSI zostać nastrzyknięte mieszanką peklującą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/#findComment-64040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.