wukashi Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Witam wszystkich po Świętach. Chciałbym się pochwalić tym, co popełnilem Tak jak wspominałem, zminiłem zalewę peklujacą i zastosowałem się do przepisu : http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1548 Wszystko, łącznie z ogonówką, peklowalo się 7 dni. Później, prawie 24 godziny ociekania. Następnie, wędzenie zgodne z przepisem i parzenie. A oto fotki. Niestety, nie udało mi się zrobić zdjęć wędlin w przekroju, gdyż nim się obejrzałem, wszysto znikło I jeszcze jedno pytanie, gdyż nie chcę zakladać nowego wątku. Szukałem na forum i na stronie przepisu na swojską kielbasę pieczoną. Niestety, nie znalazlem takowego przepisu. Bedę wdzięczny jeśli ktoś wskaże mi drogę do tej kielbasy Tak jak wspominałem, ma być to kiełbaska, którą można zjadać wprost z wędzarni, typowa, swojska, pyszna kielbasa Dziekuję i Pozdrawiam [mod] Poprawiłam liczne błędy interpunkcyjne i ortograficzne [/mod] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/page/2/#findComment-65171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Szukalem na forum i na stronie przepisu na swojska kielbase pieczona. Niestety nie znalazlem takowego przepisu. To zależy, co rozumiesz pod pojęciem "kiełbasa swojska pieczona". Na stronie głównej jest mnóstwo przepisów na kiełbasy "swojskie", czyli robione samemu. Wprawdzie w nazwie słowo swojska nie występuje, ale większość przepisów możesz dostosować pod swój smak. Jeśli w przepisie jest parzenie można je pominąć, a zamiast niego zastosować pieczenie w wędzarni - zamiennie 40 min. w temp. 80-90 st. C (przy jelitach kalibru 28-32 mm). Zostałem kiedyś poczęstowany taką swojską kiełbasą przywiezioną z kieleckiego właśnie. Wyglądała na zmieloną na jednym sitku, zrobiona na czystej soli i bardzo krucha. Kruchość uzyskuje się poprzez dodatek gorącej wody do farszu. Gdzieś na forum była o tym mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/page/2/#findComment-65172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.