Skocz do zawartości

Schab + ogonowka pytan kilka


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich po Świętach.

 

Chciałbym się pochwalić tym, co popełnilem :)

 

Tak jak wspominałem, zminiłem zalewę peklujacą i zastosowałem się do przepisu :

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1548

 

Wszystko, łącznie z ogonówką, peklowalo się 7 dni.

 

Później, prawie 24 godziny ociekania.

 

Następnie, wędzenie zgodne z przepisem i parzenie.

 

A oto fotki.

 

Niestety, nie udało mi się zrobić zdjęć wędlin w przekroju, gdyż nim się obejrzałem, wszysto znikło :)

 

 

 

 

 

 

 

 

I jeszcze jedno pytanie, gdyż nie chcę zakladać nowego wątku. Szukałem na forum i na stronie przepisu na swojską kielbasę pieczoną.

Niestety, nie znalazlem takowego przepisu.

Bedę wdzięczny jeśli ktoś wskaże mi drogę do tej kielbasy :)

 

Tak jak wspominałem, ma być to kiełbaska, którą można zjadać wprost z wędzarni, typowa, swojska, pyszna kielbasa :)

 

Dziekuję i Pozdrawiam

[mod] Poprawiłam liczne błędy interpunkcyjne i ortograficzne [/mod]

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/page/2/#findComment-65171
Udostępnij na innych stronach

Szukalem na forum i na stronie przepisu na swojska kielbase pieczona.

Niestety nie znalazlem takowego przepisu.

To zależy, co rozumiesz pod pojęciem "kiełbasa swojska pieczona". Na stronie głównej jest mnóstwo przepisów na kiełbasy "swojskie", czyli robione samemu. Wprawdzie w nazwie słowo swojska nie występuje, ale większość przepisów możesz dostosować pod swój smak. Jeśli w przepisie jest parzenie można je pominąć, a zamiast niego zastosować pieczenie w wędzarni - zamiennie 40 min. w temp. 80-90 st. C (przy jelitach kalibru 28-32 mm).

Zostałem kiedyś poczęstowany taką swojską kiełbasą przywiezioną z kieleckiego właśnie. Wyglądała na zmieloną na jednym sitku, zrobiona na czystej soli i bardzo krucha. Kruchość uzyskuje się poprzez dodatek gorącej wody do farszu. Gdzieś na forum była o tym mowa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2480-schab-ogonowka-pytan-kilka/page/2/#findComment-65172
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.