Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Powiedzcie jak oceniacie czy farsz jest odpowiednio wymieszany. Ma on się ładnie odklejać od ręki czy raczej trzymać na otwartej dłoni????, bo słyszałem różne wersje i nie wiem jak to jest do końca???? Z góry dzięki:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2551-mieszanie-farszu/
Udostępnij na innych stronach

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2551-mieszanie-farszu/#findComment-66454
Udostępnij na innych stronach

Trzymać się jak najmocniej otwartej dłoni.

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Też słyszałem, że jak farsz odchodzi od skóry ręki i "nie trzeba jej póżniej zbytnio myć" .Naprościej, że odchodzi tak od ręki jak ciasto drożdżowe i ręce są "czyste" to znaczy, że farsz jest dobrze wyrobiony.Ja osobiście nigdy nie doszedłem do takiego stanu.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2551-mieszanie-farszu/#findComment-66455
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, pewnie masz zbyt spracowane ręce. :wink:

Mieszaniu farszu powinno się poświęcić tyle czasu, ile poświęca się młodej małżonce w noc poślubną. To stwierdzenie starego, znajomego masarza, które się sprawdza. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2551-mieszanie-farszu/#findComment-66457
Udostępnij na innych stronach

Trzymać się jak najmocniej otwartej dłoni.

 

U mnie nigdy się nie trzyma a jest sper wyrobiony.

 

Czy ktoś wie dlaczego ??

pozdrawiam

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2551-mieszanie-farszu/#findComment-66458
Udostępnij na innych stronach

Mieszaniu farszu powinno się poświęcić tyle czasu, ile poświęca się młodej małżonce w noc poślubną.

"To se ne wraci" :blush: , zresztą teraz jest mieszałka :cool:

Na razie przyjąłem zasadę peklowania 48-72 h (gdzieś kiedyś już o tym pisałem), to mięsko po tak dlugim peklowaniu już samo w sobie jest kleiste i potem wystarczy mieszanie adekwatnie do latek :grin: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2551-mieszanie-farszu/#findComment-66463
Udostępnij na innych stronach

Mieszaniu farszu powinno się poświęcić tyle czasu, ile poświęca się młodej małżonce w noc poślubną

teraz już wiem dlaczego nie wychodzi mi ręczne mieszanie farszu, ech błędy młodości, a mogło być lepiej :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2551-mieszanie-farszu/#findComment-66471
Udostępnij na innych stronach

Witam

Powiedzcie jak oceniacie czy farsz jest odpowiednio wymieszany.

Jak pojawią się tzw. "anielskie włosy" to farsz powiniem być dobry. Wymieszanie 10 kg farszu zajmuje mi zwykle ok. 15-20 min. Z reguły pojawia się wtedy na czole obfita rosa :grin: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2551-mieszanie-farszu/#findComment-66476
Udostępnij na innych stronach

:wink: wyrabiane po mieleniu i nastepne po dodawaniu wody + przyprawy ok 10 min

Jestem trochę pod wrażeniem. Na pewno tak idzie wyrobić farsz :question: :question: :question: W tak krótkim czasie :question:

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2551-mieszanie-farszu/#findComment-66619
Udostępnij na innych stronach

:wink: wyrabiane po mieleniu i nastepne po dodawaniu wody + przyprawy ok 10 min

Jestem trochę pod wrażeniem. Na pewno tak idzie wyrobić farsz :question: :question: :question: W tak krótkim czasie :question:

Można w tak krótkim czasie wyrobić farsz ale według mnie te 10 min. nie przekłada się na dobre rozprowadzenie wszystkich przypraw równomiernie w farszu. I potem jak się je kiełbaskę to się ma wrażenie, że są odcinki inaczej przyprawione ( zwłaszcza czosnek lub pieprz)

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2551-mieszanie-farszu/#findComment-66631
Udostępnij na innych stronach

Juz wyjasniam Gonzo jeszcze nigdy nie dodawalem wolowiny czy golonki (klej) do kielbasy a kielbasy sa zawsze bardzo dobre i dobrze wyrobione w karzdym kawalku i nigdy niemialem problemu wiec troche mnie to dziwi ?

Niejestem tutaj zbyt dlugo ale czytam, czytam i probuje wlasnych sil i co do kielbas a robie czesto jeszcze nigdy ze tak powiem mi niewyszla a to wielka zasluga tego forum gdzie sa rozne receptury ale zasady jedne .

Ostatnia kielbasa jaka robilem na szybko to to co wyzej na zdjieciach

karczek (karkowka ) ok. 1,5 kg

lopatka 1,3 kg

boczek 0,7 kg

peklosol 18g/ kg ja daje tylko 10 % peklosoli jak kto woli

Mieso kroimy na kawalki jakie wyjda takie beda i klasyfikujemy

solimy czy peklujemy a po 12 godzinach mielenie na siatce

mieso klasy I 8mm a boczek i reszta 2 x 8 mm wszystko osobno mielone .

Teraz mozemy wszystko dobrze wymieszac i odstawic do lodowki na nastepne 12 godzin .

Przyprawy i czosnek mieszam zawsze z woda w tym przypadku woda byla uzyta w ilosci 0,2 l i dolewajac stopniowo i wyrabiajac nietrwa to to dluzej jak te 10 minut jak mieso jest dobrze wyrobione .

Tak sobie mysle ze kielbasy drobniej mielone nie potrzebuja dlugiego czasu wyrabiania a co innego grubo mielone no i jak kto wyrabia farsz ?

 

 

 

Kielbaski cienkie w oslonkach 18-20 wedzenie okolo 1,5 godziny nastepnie parzone okolo 12 minut .

dla dzieci rarytas i....nie tylko a ten sam farsz a smakuje inaczej

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2551-mieszanie-farszu/#findComment-66664
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Gość Anonymous

Podlacze sie pod temat mieszania farszu .

 

Jako ze lato nastalo i temperatury wysokie ,wiec farsz przed mieszaniem bardzo dobrze schladzam i teraz pytanko . Czy mozna mieszac farsz w dosc grubych gumowych czystych rekawicach , bo jak mieszam golymi rekoma to po 15 min rece prawie mam odmrozone

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2551-mieszanie-farszu/#findComment-73448
Udostępnij na innych stronach

Kup sobie mieszarke i po kłopocie.

I tu się mylisz kolego.Ja mam mieszarkę 22kg, ale jak robię do 5-8kg mieszam ręcznie bo mieszarka jest za duża.Do takiej ilości farszu potrzebna jest mieszarka ta mniejsza do 9kg.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2551-mieszanie-farszu/#findComment-73461
Udostępnij na innych stronach

Gonzo mała mieszarka na małą produkcje,duża mieszarka na dużą produkcje i po kłopocie.

No widzisz jakie to proste :cool: Tylko wytłumacz jeszcze Luizie, po co następny grat (jak to Ona mówi na wszystkie moje sprzęta, no może nie na wszystkie :grin: ) w domu.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2551-mieszanie-farszu/#findComment-73503
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
No znam ten bol , 2 maszynki , nadziewarka , oprzet , i moja luba zastanawia sie kiedy mieszkanie zamienie w masarnie (albo tesciowa na pralke :lol: ), a tak powaznie to jednorazowo robie 3-4 kg wedlin wiec sam niewiem czy kupowanie i skladowanie mieszalki to dobry pomysl . Rekawiczki malo miejsca zajmuja a i raczki w masowaniu sie wyrabia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2551-mieszanie-farszu/#findComment-73521
Udostępnij na innych stronach

Rekawiczki malo miejsca zajmuja a i raczki w masowaniu sie wyrabia.

Jak byś mieszał bez rękawic to rączki miał byś wyrobione i jeszcze na dodatek gładziutkie od tłuszczyku :lol:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2551-mieszanie-farszu/#findComment-73525
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.